Robin je djelo malog tima iz Nextbita, startupa iz San Francisca, koji radi na customiziranoj verziji Android operativnog sistema sa integrisanom cloud podrškom. To znači da se Robin na inteligentan način prilagođava vašim potrebama za dodatnim prostorom na smartphoneu, pa ga automatski optimizuje čim primjeti potrebu za time.

Robin ima veliku sposobnost učenja i prilagođavanja korisnikovim potrebama, tako da uči i koje tačno aplikacije ovaj najviše koristi, pa one aplikacije koje ne koristi svakodnevno, samostalno prebacuje u cloud kako ne bi zauzimale dragocjeni prostor na telefonu. Nextbit to opisuje na sljedeći način: "Na ovaj način možete imati sve što poželite (u cloudu) i baš ono što trebate (na svom telefonu)".

Ovaj smartphone dolazi u dvije boje: Mint i Midnight - odnosno, narodski rečeno, u zelenoj i tamno plavoj. Što se tiče specifikacija, ovaj "cloudphone" sadrži 3GB RAM-a, 32GB internog prostora za pohranu podataka i 100GB online prostora, Snapdragon 808 procesor i stražnju kameru od 13 megapiksela. Robin ima 5.2-inčni LCD ekran 1080p rezolucije, bateriju od 2680mAh, a tu su i podrška za NFC plaćanje, GPS, senzor za čitanje otiska prsta, podrška za Bluetooth i Wi-Fi konekciju te brzo punjenje baterije. Najbitnije od svega jeste to što se upload i download sa clouda i na cloud, odvija bez dodatnog trošenja baterije mobitela. 


Treba napomenuti i to da je Robin svoj "životni put" započeo kao projekat na Kickstarteru, a do sada je već prikupio više od pola miliona dolara, što je bio Nextbitov krajnji cilj. Što se tiče njegove cijene, donatori sa Kickstartera dobit će "cloudphone" za 300 dolara, dok će njegova zvanična cijena stati na 350 dolara.

Sa dostavom Robina Nextbit bi trebao započeti najranije u januaru 2016. godine, s tim da neće biti odmah dostupan u svim dijelovima svijeta. Od nama bližih zemalja, Robin će biti dotupan za narudžbe iz Hrvatske, Slovačke, Njemačke, Austrije, Italije, Mađarske i Slovenije - ali u kompaniji tvrde da već rade na tome da Robin postane dostupan i u ostatku svijeta.

https://nextbit.com/

1/1