One Smart Piano i Light Keyboard djelo su kompanije iz San Francisca. Oba pametna muzička instrumenta dolaze sa pratećom aplikacijom za iOS i Android uređaje i mogu, kako tvrde njihovi kreatori, "svakoga naučiti da već od prve lekcije počne svirati neko muzičko djelo". Stvar funkcioniše na sljedeći način: prvo preko aplikacije odaberete pjesmu koja vam se sviđa i koju želite naučiti svirati, a zatim vam LED indikatori crvene i plave boje, koji se nalaze iznad tipki klavira, pokazuju koje tipke trebate dodirivati desnom, a koje lijevom rukom.

I ne, ne morate učiti svirati isključivo klasične kompozicije Mocarta, B. Smetane i ostalih muzičkih velikana ukoliko niste baš zagrijani za to. Prateća aplikacija vam nudi i učenje svih savremenijih hitova raznih muzičkih žanrova. U bilo kojem trenutku za vrijeme sviranja možete napraviti pauzu ako vam sve ide isuviše brzo, a ako ste raspoloženi za igranje, preko aplikacije možete pokrenuti igru u kojoj ćete se truditi da "potrefite" što veći broj pravih nota u što kraćem roku.

ONE Smart Piano dužine je 137 cm, širine skoro 46 cm i visine 86 cm. Uz njega dolaze i dva 6,5-milimetarska konektora za slušalice kako biste mogli vježbati sviranje klavira bez ometanja komšija, metronom i USB MIDI driver. I zaista, moramo priznati da klavir, iako "pametan", izgleda jako lijepo, klasično i ima elegantne linije na kakve smo i navikli kod klasičnih klavira.

1/1

S obzirom na to da je riječ o "tehnološki osviještenom klaviru" moglo im je komotno pasti napamet da od njega naprave nešto slično letećem tanjiru, tako da je ovaj klasični izgled ugodno osvježenje na polju tech inovacija. Klasika neka ostane klasika, bez obzira na dorade. Ovaj pametni klavir možete dobiti u dvije boje: mat crnoj ili bijeloj. Klavijatura ima uobičajenih 88 tipki (po jedna za svaki ton) i dolazi sa tri pedale. 

Ukoliko nemate dovoljno prostora za klavir, od iste kompanije možete kupiti i Light Keyboard koja košta 300 dolara i ima 61 LED tipku, AUX output i MP3 zvučnike. Kreatori se hvale da je pristup svim pjesmama preko aplikacije besplatan, a i bolje da je tako, s obzirom na cijenu svega: ukoliko ga unaprijed naručite, Smart Piano ćete dobiti za 860 dolara, ali ako ga poželite kupiti po standardnoj cijeni, sam klavir ćete platiti $1500.

ONE Smart Piano već je uspješno finansiran preko Indiegogo sajta, tako da će proizvod definitivno stići do svojih budućih korisnika. Sa dostavom bi trebali započeti u septembru, a dostavljat će se u sve dijelove svijeta.

I za kraj, pogledajte kako Stephen Bradley iz No Doubta svira na ovom klaviru.