"Ecocapsule" je mobilna i potpuno samoodrživa kućica u obliku, kao što joj i samo ime kaže - kapsule, a djelo je tima inžinjera i arhitekata iz slovačke kompanije Nice Architects. Ova kućica ima sve što bi vam ikada moglo zatrebati (pod uslovom da u njoj ne boravi više od dvoje ljudi): kuhinju, krevet, malu trpezariju i toalet u kojem imate tuš i WC šolju. Zbog svoje poprilično luksuzne izrade, Ekokapsula će svojim budućim kupcima omogućiti i da usred divljine uživaju u toplim obrocima, funkcionalnom WC-u i tuširanju. Ecocapsula je duga otprilike 4,5 metra i teška 1500 kilograma.

Međutim, tehnologija koja je ugrađena u nju ono je što zapravo najviše oduševljava: na svom krovu Ekokapsula ima solarne panele i vjetrenjaču za prikupljanje električne energije iz sunčeve svjetlosti i vjetra, a tu je i sistem za prikupljanje vode iz kiše i rose. Uz spomenuti dvojni način prikupljanja električne energije, Ekokapsula ima i veliku bateriju od 9744Wh, koja će budućim korisnicima omogućiti da imaju dovoljnu količinu energije čak i u onim dijelovima godine kada nema dovoljno vjetra ili sunčeve svjetlosti.


Solarni paneli koji se nalaze na samom vrhu Ekokapsule standardnih su dimenzija: 12,5 x 12,5 centimetara, a jedan takav panel u stanju je dati pola volta električne energije. Međutim, tim iz kompanije Nice Architects s razlogom je na krov kućice postavio čak 288 ovakvih solarnih panela, koji ukupno pružaju 600 vati električne energije. Uz turbinu koja obezbjeđuje još dodatnih 740 vati električne energije, Ekokapsula može dvočlano domaćinstvo energetski pokrivati tokom cijele godine, u svim vremenskim uslovima.

Poseban oblik kapsule namjenski je predodređen za lagano prikupljanje kišnice, a filteri koji se nalaze u okviru ovog sistema uklanjaju 99.9 posto bakterija iz vode, što je čini sigurnom za piće. Trenutno je dovršen samo prototip Ekokapsule, pa se tim sprema za njenu masovniju proizvodnju i dostavu koja bi trebala otpočeti početkom sljedeće godine. Međutim, rane narudžbe preko zvaničnog web sajta, počet će se prihvatati već krajem ove godine.

Što se tiče dostave, kako sama kapsula bez problema stane u klasični brodski kontejner, troškovi dostavljanja neće biti astronomski za one koji se nalaze preko mora. Što se, pak tiče cijene Ekokapsule, za nju ne možemo tvrditi isto, jer će ona biti poznata tek krajem ove godine.

http://www.ecocapsule.sk/

1/1