iSkin je naziv za novi tip senzora, koji se zalijepe za kožu pa preko njih kontrolišete svoje gadgete bez dodirivanja uobičajenih touchscreena masnim prstima. Na ovu ideju došli su njemački naučnici sa Max Planck informatičkog instituta i Univerziteta Saarland, kako bi doprinijeli tome da od našeg tijela, jednog lijepog, ružnog, sunčanog i tmurnog dana, naprave živuće ekrane na dodir.

Riječ je o na pritisak osjetljivim senzorima smještenim između dva sloja providnog i biokompatibilnog silikona, kroz koji prolaze ugljične čestice zadužene za provođenje struje. Ove čestice imaju i estetsku ulogu pa se po potrebi mogu iskoristiti i za privlačniji dizajn samih senzora. Recimo, u videu ćete vidjeti da je silikonski kontroler za slušanje muzike predstavljen u obliku gitare na kojoj se, pored ucrtanih opcija koje ima svaki muzički player, nalaze i crteži nota. Inače, iSkin senzori se, u zavisnosti od toga čemu su namijenjeni lako lijepe za različite dijelove tijela (na prst, iza uha ili podlakticu) pomoću ljepljive materije koja se vrlo lako uklanja sa kože bez da je ikako ošteti.

Tehnologija na osnovu koje su iSkin senzori nastali zapravo je robotička i do sada se koristila kako bi robotima omogućila da na što realističniji način osjete svoje okruženje i njegove popratne pojave poput temperature, pritiska ili dodira. Kada su prepoznali potencijal i značaj ove tehnologije za stvaranje iSkin senzora, vrijedni Nijemci bacili su se na posao sa žarom kakvog osjećaju prema slavnoj minhenskoj kobasici.

1/1

Što je još bitnije, već su dokazali da ovi senzori zadržavaju svoju osjetljivost na dodir i onda kada su presavijeni ili rastegnuti. Osim za kontrolisanje spomenutih muzičkih playera, ovi bi senzori mogli biti korišteni i za primanje poziva sa smartphonea ukoliko se smjeste iza uha, a vidjet ćete da mogu biti i u obliku tastature za pametne satove koja se odmota iz sata i postavi na podlakticu. Kako biste bolje razumjeli o čemu zapravo pričamo, savjetujemo vam da pogledate priloženi video u kojem vam je sve ovo objašnjeno slikom i što je još bitnije: popraćeno bolno preciznim objašnjenjima i uputstvima izrečenim monotonim glasom na engleskom jeziku sa njemačkim naglaskom.

Prototipi iSkin senzora trenutno su još uvijek povezani žicama za računar kako bi se mogli testirati, ali naučnici namjeravaju u njih smjestiti integrisane mikročipove kako bi se mogli koristiti i samostalno. Međutim, njihov krajnji cilj ipak je da ovi senzori koriste energiju čovječijeg tijela za vlastito napajanje.

Na svu sreću, projekat je još uvijek u ranoj fazi razvoja pa možemo očekivati da, ukoliko ovakvi senzori i uđu u proizvodni proces – ipak neće izgledati kao jeftine najljepnice za lažne tetovaže. Eto, sad mi se žvače Čunga Lunga.