HERMES je napredni humanoidni robot na kojem rade istraživači sa MIT-a, koji je u stanju manipulisati objektima i svojim okruženjem na sličan način na koji to rade i ljudi, a koji bi u budućnosti trebao dobijati sve veću autonomiju.

Trenutno ga kontroliše ljudski operator koji nosi poseban egzoskelet zahvaljujući kojem se svaki pokret koji on napravi prenosi na HERMESA, koji opet, sve pokrete operatora, uključujući i ljudima karakteristične reflekse, "skida" bez greške. Tako HERMES bez problema može uzimati različite predmete u "ruke", pa čak i polako sipati kafu ili bilo koju drugu tečnost u čašu bez prosipanja iste i bez gnječenja čaše.

Međutim, glavni razlog zbog kojeg su ga MIT-ovci kreirali, leži u potrebi da se stvori robot koji bi ljudima pomagao u hitnim situacijama preopasnim za one koji rade u raznim hitnim službama. Upravo zbog toga, HERMES ima dovoljnu snagu koju po potrebi može iskoristiti i za probijanje zidova. Doduše, koliko smo mi mogli vidjeti iz priloženog videa, radi se o američkim, "papirnim" zidovima, pa ne znamo da li HERMES ima dovoljnu snagu za razbijanje zidova u državama čija je gradnja nešto solidnija.


Kada je riječ o ovom robotu, treba spomenuti i to da je misija MIT-ovaca još kompleksnija od danas poprilično ostvarivog i jednostavnog kreiranja humanoidnog robota, spretnog u svakodnevnim situacijama poput ljudi. Njihov krajnji cilj zapravo je da "ljudski mozak smjeste u robota" i to bukvalno, preko ljudskog operatora što je, priznat ćete, puno zanimljiviji i zahtjevniji zadatak od ovog prvobitnog.

Najjednostavnije rečeno (a ovo je potvrdio i Albert Wang, jedan od stručnjaka koji na njemu rade), HERMES-ova sudbina jeste da u sebi udruži ljudsku inteligenciju sa snagom koju samo robot može imati. Hm, da li da se radujemo ili da se pripremamo na apokalipsu? Da li će iko provjeravati mentalno zdravlje budućih operatora, posebno ako se DARPA dokopa ove tehnologije?

Iako je Wang rekao kako u budućnosti žele u HERMESU spojiti "određeni nivo autonomne kontrole sa ljudskom inteligencijom", ko zna šta njemu i njegovom timu tačno znači ovo "određeni nivo kontrole"?  U svakom slučaju, o ovome se može beskrajno raspravljati, pa svako od vas može stvoriti vlastiti sud o svemu nakon što pogleda video u kojem je prikazano u kojoj se fazi razvoja trenutno nalazi HERMES. Za sada djeluje bezazleno, ali opet, sigurno je i Hitler tako izgledao dok je bio dječačić.

1/1