Ljeto je u punom jeku. Svi se odreda želimo naprosto kupati u hladnim lubenicama, želimo neopterećeno flekati odjeću sočnim breskvama i uživati u nektarinama i ostalim sočnoćama ovog prekratkog ljetnog doba. Međutim, ako volite čitati članke o zdravlju, onda znate da je većina onoga što danas jedemo od voća i povrća, nažalost tretirano pesticidima. Oni koji imaju vlastite voćnjake i bašte o ovoj stavci ne moraju pretjerano brinuti, ali nama ostalima nije baš jednostavno čitati o količini otrova kojim su velikodušno posute namirnice koje kupujemo i svakodnevno jedemo.

Zato vijest o pametnim vrtovima i farmama za uzgajanje biljki u domovima predstavlja pozitvan trend koji nam je dugo trebao kada je riječ o "čistoći" hrane koju danas uglavnom jedemo. Kompanija Click & Grow ima vlastitu tehnologiju koja biljkama omogućava da rastu nešto brže nego što bi inače rasle, ali na potpuno prirodan način. Dakle, bez Monsantovskih malverzacija i genetskih manipulacija sjemena.

U videu koji ćete pronaći u okviru teksta, možete i sami vidjeti da, zahvaljujući jednom ovakvom pametnom vrtu, već za devet dana možete dobiti potpuno formiranu biljku, a za nekih dvadesetak dana - čitav žbun. Kompanija Click & Grow nudi pametne vrtove za začinske biljke poput peršuna ili bosiljka, te pametne saksije za uzgajanje cvijeća, ali u njihovu ponudu ubrajaju se i saksijice čiji sadžaj možete birati i u kojima možete uzgajati i mini-paradajziće, rukolu, ljute papričice, ruzmarin, steviju ili jagode. Ni upotreba ovih pametnih vrtova nije komplikovana: dodate im nešto vode, uključite uređaj u struju i pratite progres.

Ovi pametni vrtovi zasnovani su na posebnoj Smart Soil tehnologiji koja se nalazi u vlasništvu same kompanije, a sadrže i veoma efikasna LED svjetla za rast biljki te precizne električne sisteme za njihovo pametno navodnjavanje. To znači da je zahvaljujući ovoj tehnologiji biljkama automatski pružena optimalna količina vode, nutrijenata i svjetlosti - što im omogućava brz rast uz vaš minimalan trud.

Rast biljki može teći automatski, ali ga i korisnici mogu posebno prilagoditi preko prateće aplikacije za mobilne uređaje.


Još uzbudljiviji od pametnih vrtova za začinske biljke, jeste projekat na kojem kompanija Click & Grow trenutno radi. Naime, riječ je o "Smart Farm" pametnim farmama koje će kupcima ponuditi i znatno više prostora za uzgajanje biljki kojima se mogu prehraniti čitave porodice, a koje će zahtijevati 95% manje vode u odnosu na tradicionalne farme.

Ove pametne farme imat će police na kojima će moći rasti i do 50, 64 ili čak i 250 različitih vrsta biljki odjednom. Sve zavisi od toga za koji model se kupac odluči. S obzirom na korisnost cijele ideje, ni cijena pametnih farmi neće biti strašna: mala smart farma će koštati oko $300. 


Pametne farme bit će dostupne za prodaju od naredne godine, a iako bismo vam rado rekli da do tada možete naručiti "Smart Herb Garden" i za 80 dolara uživati u vlastitom bosiljku i cherry paradajzima za picu - ispostavlja se da zbog nekih regulacija kompanija svoje proizvode ne može dostaviti u našu državu. Inače, mi smo na spisku zajedno sa državama kao što su Jemen i Zimbabve.

U svakom slučaju, riječ je o sjajnim proizvodima koje možete nabaviti ako živite u nekoj od zemalja kojih nema na "crnoj listi" onih u koje ih kompanija Click & Grow ne dostavlja, a spisak zemalja možete pronaći ovdje. Pretpostavljamo da će se ovo popraviti u doglednoj budućnosti.

http://www.clickandgrow.com/

1/1