2029. godine će se proslaviti 200 godina otkako je Francuz Louis Braille razvio taktilni sistem tačaka koji je omogućio slijepim i slabovidnim osobama da uspješno čitaju knjige. Ovaj sistem, koji se sastoji od niza tačaka i linija koji čine "Brailleovu" abecedu i koje čitatelji uspješno interpretiraju u riječi, sada  bi uz pomoć tehnologije konačno mogao prestati biti jedini način kako slijepa i slabovidna lica čitaju knjige. Naime, pametni mozgovi sa MIT-a su po ko zna koji put odlučili upotrijebiti tehnologije u humane svrhe, te je tako razvijen i FingerReader.

1/1

U pitanju je uređaj veličine povećeg prstena, a koji korisnik postavlja na kažiprst i sa kojim "trackuje" trenutni tekst koji čita. FingerReader ima dva elementa rada: kamera koja je postavljena unutar uređaja skenira slova i potom ih sintetizirani glas čita, dok uređaj takođe posjeduje i haptički element, te daje vibracije ako prst "skrene" van reda ili ako dođe do kraja rečenice. Pored toga, uređaj uspješno prepoznaje i interpunkcijske znakove, a najvažnija činjenica je da podjednako uspješno funkcioniše kako na običnim knjigama, tako i prilikom rada na ebook čitačima elektronskih knjiga. Međutim, MIT planira uređaj koristiti i za neke druge svrhe, kao što je npr. automatski prevod teksta, što bi itekako pomoglo prevodiocima, kao i glasovno čitanje knjiga na stranim jezicima, koje bi pomoglo ljudima poput autora, koji i dalje sanja o tome da tečno govori njemački.

Konačno, u slučaju uspjeha i masovne adopcije, FingerReader bi mogao biti od iznimne koristi osobama koje pate od disleksije, ali bi se mogao iskoristiti i u edukaciji prilikom podučavanja nepismenih osoba. Za sada, projekat je samo prototip, ali Fluid Interfaces grupacija iz MIT-a se nada da će projekat uskoro dobiti podršku za alpha fazu testiranja. Video pogledajte ispod: