E sad, zamislite da sve svoje porodične uspomene, knjige ili bitne dokumente možete pohraniti na nešto što je praktično neuništivo: otporno na vatru, vodu, kiselinu i bilo kakvu koroziju, a još nema nikakve opasnosti od hakiranja? Upravo na tome su radili Alain Rey i Farid Benzakour, tvorci "nanoformi" - diskova na koje vam laserom mogu utisnuti štagod da želite, a sve što je na njih jednom utisnuto, ostaje tu ako treba i milion godina.

Rey i Farid koriste koriste složen i sofisticiran proces laserskog graviranja kako bi na poseban disk, napravljen od laboratorijskog safira, unijeli sve potrebne informacije koje čovječanstvo želi zauvijek sačuvati od propadanja (mada je ovo "zauvijek" relativan pojam). Inače, treba napomenuti i to da je laboratorijski safir zapravo jedan od najjačih i najtvrđih materijala trenutno poznatih čovjeku.Na ovaj način Rey i Farid su u stanju u disk utisnuti  riječi, slike i oblike koji mogu imati gomilu detalja i koji su tako sitni, da prije čitanja moraju biti, baš poput mikrofilma, uvećani nekim povećalom. To mogu biti jednostavne spravice poput dvogleda ili veće lupe, a mogu se iskoristiti i mikroskop ili fotoaparat sa makro objektivom. Pored teksta, na disk je moguće ugravirati kakve god fotografije želite, samo moraju biti crno-bijele.

Kako bi dokazali šta su sve u stanju postići ovom metodom, ovaj dvojac je na disk veličine samo desetak centimetara ugravirao čitav "Rat i Mir" od Tolstoja! Da bi stvar bila još i zanimljivija, moramo spomenuti i to da je sav taj silni tekst u ovom slučaju zauzeo manje od četvrtine ukupne površine diska.

Naravno, već ste dosad shvatili da je disk sam po sebi analogan, ali ipak pripada novijoj tehnologiji zbog upotrebe posebne vrste graviranja sadržaja pomoću lasera. To znači da u slučaju prekida struje (jer, ko zna kakav nas sve rusvaj očekuje u budućnosti), neće biti problema da se očuvaju bitni dokumenti i uspomene - pod uslovom da ovaj trend graviranja zaživi.Naime, njegovi tvorci su prije skoro mjesec dana pokrenuli kampanju na Kickstarteru pod nazivom Fahrenheit 2451 ali, iako je do kraja kampanje ostalo samo sedam dana, tražena suma od 43.000 eura još uvijek nije prikupljena. Oni koji su uplatili $150, dobit će od kompanije jednu nanoformu od 2.50 centimetra na koju će im biti utisnuto sve što ovi požele trajno sačuvati.

U svakom slučaju, mi im želimo sreću u daljem finansiranju ovog izuzetno zanimljivog projekta. Ukoliko finansiranje ipak bude uspješno, sa dostavom nanoformi dvojac će započeti u novembru ove godine.

1/1