Holus je djelo kanadskog startupa H+Technology, koji je, kao što ćete i sami vidjeti, napravio poprilično zanimljiv holografski display (ovo "poprilično zanimljiv" samo prevedite kao "jojmajkomilajestdobrastvardajmijedajmijedajmije") - koji sve vaše sadržaje sa smartphonea, tableta ili računara, pretvara u trodimenzionalno hologramsko iskustvo.

Ako ste se zapitali čemu ovakvo nešto uopšte služi, iz kompanije H+Technology navode nekoliko potencijalnih primjena. Naprimjer, Holus se može koristiti u eduktivne svrhe prilikom predstavljanja školskih ili fakultetskih projekata, a tu je i njegova socijalna komponenta koja se odražava kroz zajedničko igranje igara.

Kada H+ krene sa njegovom proizvodnjom i isporukama, imat će dvije verzije: Holus Home i Holus Pro Edition, s tim da ovaj drugi ima i neke veoma zanimljive dodatke, poput opcije za ekološko korištenje energije, ugrađenih zvučnika i četiri USB porta za punjenje. Izgledom, Holus podsjeća na 3D printer u čijoj se sredini nalazi prizma od pleksiglasa. Projektor koji se nalazi ispod gornjeg dijela Holusa projektuje četiri slike istog objekta na sve strane ove prizme, pa sve zajedno, kada gledate u prizmu, izgleda kao jedna 3D slika.


Ako, recimo, odlučite igrati neku igru, preko Holusa ćete sve njene aktere vidjeti iz svih mogućih uglova, a u igranju može učestvovati cijelo društvo ili porodica. Holus ima eco-friendly monitor, jedan obični USB port za Holus Home Edition i jedan HDMI i jedan USB port za Holus Pro Edition. Tu je i ugrađeni dock za tablet, a preko Holusa možete uživati u holografskom iskustvu telekonferencijskog razgovora.

Najveća razlika između Pro i Home verzije Holusa leži u činjenici da prvi dolazi sa SDK licencom koja developerima omogućava kreiranje aplikacija za ovaj uređaj. H+ je napravio SDK koji podržava engine za razvoj igara kao što su Unity3D i Unreal engine, ali i Leap Motion te pluginove za nosive gadgete. Korisnici svoj smartphone mogu povezati sa Holusom preko Bluetootha ili Wi-Fi konekcije, ali oni koji budu nabavili Holus Pro, moći će na njega povezati i bilo koji drugi hardver koji požele.

Zahvaljujući Kickstarter kampanji koju su pokrenuli prije manje od mjesec dana, kompanija je već spremna za masovnu proizvodnju Holusa. Naime, za manje od 24 sata  ovaj projekat je prikupio potrebnu sumu od $50.000, a za vrijeme pisanja teksta ta suma se popela na više od $260.000.

Oni koji preko kampanje unaprijed naruče Holus Home, dobit će ga za oko $850 (ne računajući cijenu dostave), a sa isporukom uređaja H+Technology planira početi u julu 2016. godine. Holus Pro će biti dostupan još od marta sljedeće godine.

http://www.hplustech.com/

1/1