HEXO+ je autonomna bespilotna letjelica na koju se montira GoPro kamera, a koja nudi snimanje fotografija iz zraka i videa od 360 stepeni Hollywoodskog kvaliteta. Tako bar kažu iz kompanije Squadrone System, odgovorne za ovaj projekat, a mi se, barem na osnovu gledanja trenutno dostupnih videa snimljenih HEXO-om, moramo složiti sa njima. Glavni cilj HEXO-vih kreatora bio je taj da naprave savršen drone za snimanje sportskih akcijskih scena na teško dostupnim mjestima, kao što su planine i snijegom pokrivena područja.

Treba spomenuti i to da je ovaj drone na Kickstarter kampanji iz prošle godine, prikupio više od 1.3 miliona dolara za dalji razvoj i ulazak proizvodni proces, a prvobitni cilj bio im je da prikupe samo $50.000.

U čemu je tajna? Pa, prije svega, moramo naglasiti da su snimci uhvaćeni HEXO-om zaista fantastični (svjesni smo toga da je za kvalitetu uglavnom odgovorna GoPro kamera, ali i pametno kretanje dronea tome doprinosi). Zatim, kreatori su maksimalno pojednostavili njegovo korištenje koje se svelo na samo dva koraka: prvi je da preko prateće aplikacije (dostupne za iOS i Andorid uređaje) podesite kadriranje i ugao snimanja. Zatim pritisnete dugme za njegovo pokretanje, a drone obavlja sve ostalo: od snimanja i držanja osobe u kadru, pa do slijetanja.

1/1

Iako je u principu autonoman, HEXO-om korisnici mogu i ručno upravljati tako da ga najprije povežu sa nekim od risivera pobrojanih na zvaničnom sajtu kompanije, pa ga zatim povežu sa RC kontrolerom koji je kompatibilan sa nekim od njih. HEXO+ ima maksimalan garantovani domet kontrole od 60 metara, sa trinaestominutnim trajanjem baterije. Vrijeme potrebno da se baterija napuni uzima sat i po, mada kreatori tvrde da se ovaj nedostatak vrlo lako može kompenzirati tako što će korisnik u isto vrijeme napuniti više baterija odjednom, kako bi imao čime zamijeniti istrošenu bateriju i tako sebi produžiti vrijeme snimanja.

Maksimalna brzina kojom HEXO+ prati svoju metu iznosi 70 kilometara na sat, a ukoliko dođe do prekida GPS konekcije ili se baterija istroši, aktivira se mod za prinudno slijetanje i vraćanje na početnu poziciju. Neki njegovi dijelovi, poput propelera i gimbala za GoPro kameru mogu se otkačiti, a noge i okvir su mu savitljivi, što znači da lako stane u bilo koji ruksak. A, s obzirom na to da teži samo 980 grama, nije ga teško vukljati po teško prohodnim terenima.

HEXO je već sada dostupan za narudžbe preko zvaničnog sajta, a dostava počinje u septembru ove godine (s time da će prvi paketi otići u ruke naručioca sa Kickstartera). HEXO + košta 1350 US dolara, mada trenutno na sajtu traje popust od 10% na ovu cijenu, a treba napomenuti da se besplatne dostave vrše u sve dijelove svijeta.

U priloženom videu možete vidjeti kako izgleda snimanje akcijskih snimaka sa HEXO-om. U ovom slučaju, kamera prati Xaviera De Le Ruea, poznatog francuskog planinskog snowboardera, prilikom spuštanja sa planina na Aljasci. Xavier je ujedno i osnivač Squadrone Systema - matične kompanije HEXO plusa.

https://www.hexoplus.com/