Upravo zbog toga smo fascinirani uspješno obavljenom operacijom na daljinu, koju su doktori iz floridske bolnice "Nicholson Center" prošli mjesec obavili na "pacijentu" u Teksasu. Dakle, riječ je o operaciji obavljenoj na udaljenosti od skoro 2.000 kilometara. Po prvi put je tim doktora testirao simulaciju udaljene operacije koja je obavljena preko Interneta, a čiji je glavni cilj bio da se izmjeri lag koji bi se mogao pojaviti u takvoj operaciji. Ukoliko bi lag bio primjetan, doktore je zanimalo koliku količinu kašnjenja bi hirurg mogao tolerisati, a da to ne utiče na operaciju.

Najveći uspjeh predstavlja upravo činjenica da hirurzi pri ovoj operaciji nisu mogli detektovati nikakav lag, što znači da u stvarnom vremenu za njih nije bilo nikakvog kašnjenja.Prilikom obavljanja operacije korišten je Da Vinci hirurški robot, koji se već godinama nalazi u upotrebi u bolnicama širom svijeta, a posebno u slučajevima kada se moraju obaviti operacije koje zahtijevaju najveću preciznost i izdržljivot doktora. Ovi su roboti do sada doktorima omogućavali da izvode operacije prilikom kojih su od pacijenta bili udaljeni pet ili deset metara, ali sada im je glavni cilj bio da utvrde kako bi izgledala hirurška operacija u kojoj je hirurg udaljen od pacijenta 20.000 kilometara i više.

Iako operacija nije obavljena na živom pacijentu nego na virtuelnom pomoću Mimic Simulatora, postignuti uspjeh dovoljno govori sam za sebe, pa su doktori zaključili da su udaljene operacije koje se obavljaju korištenjem hirurških robota, ne samo moguće, nego i sigurne za obavljanje unutar brojnih područja SAD-a.

Da pojasnimo: Mimic Simulator je simulator koji hirurzima omogućava da uvježbavaju operacije koje se obavljaju pomoću robotske tehnologije, bez potrebe da vježbaju na živim insanima ili leševima. Mimic Simulator ih uvježbava u stvarima poput zašivanja reza korištenjem laparoskopskih instrumenata.

Nakon ove operacije hirurzi su došli do zaključka da je sve što im treba kako bi mogli operisati prave pacijente koji ne mogu doći u specijaliziranu bolnicu zbog bolesti - Da Vinci hirurški robot i dobra Internet konekcija.

1/1

Međutim, upravo je Internet konekcija najveći "kamen spoticanja" telehirurgije. Jer, dok stvari funkcionišu savršeno kada je konekcija stabilna i brza, mnogi se pitaju šta se dešava kada ona uspori? Šta u slučaju hakerskih napada?

Iz Nicholson Centra imaju spreman odgovor na to. Oni tvrde da su do sada sve ovakve prekide i uporavanja Interneta uspješno ublažili korištenjem backup konekcija. Pored ovog, tu je još jedan problem koji muči ljude, a tiče se pravnih zavrzlama. Naime, ljudi nikako da se odluče koga bi krivili u slučajevima kada ovakve operacije završe smrtnim ishodom: doktora, robota, Internet provajdera - koga?Uprkos svim pitanjima i premišljanjima, doktori su odlučili ponoviti isto testiranje u Denveru i Loma Lindi u Kaliforniji, pošto pri testiranju na udaljenosti od 2.000 kilometara hirurzi ionako nisu detektovali nikakav lag.

U svakom slučaju, mi se nadamo da će ova metoda obavljanja operacija uskoro zaživjeti punom parom, da će sve pravne nedoumice biti rješene, te da će prije 5000. godine i naši sugrađani koji ne mogu putovati do kojekakvih specijalista - imati koristi od nje.