Tim ljudi koji je pravio Fogo pametnu baterijsku lampu očigledno vjeruje u onu narodnu poslovicu koja kaže da "dobre stvari dolaze u malom pakovanju". Doduše, ima i ona o "malim otrovnim stvarima", ali o njima ovdje nije riječ. Moglo bi se reći da Fogo ima sve: samo mu još, prema preferencijama prosječnog Balkanca, trebaju pivo, porcija ćevapa i po mogućnosti Wi-Fi i ekran na kojem će gledati rezultate utakmica.

Fogo je djelo grupe prijatelja i strastvenih ljubitelja kampiranja, planinarenja i biciklizma, koji su htjeli u jednu spravicu smjestiti sve što bi im ikad moglo zatrebati u njihovim aktivnostima na otvorenom.


Fogo ima OS čija je funkcionalnost bazirana na aplikacijama, LED svjetiljku od 1000 lumena, 128MB flash memorije, GPS preko kojeg korisnici mogu pratiti kretanje prijatelja (eh, da su samo ovo imali Ivica i Marica!) i Bluetooth, a u stanju je automatski podešavati osvjetljenje, smanjivati ga i povećavati po potrebi kako bi produžio trajanje baterije.

I ne samo to: Fogo ima takozvane SmartCapse - dodatke poput walkie-talkieja koji je odličan za sve kampere/planinare i ljubitelje šetnji po vrletima, preko kojeg grupa može komunicirati kada se za to stvori potreba. Međutim, to se ne odnosi samo na glasovnu razmjenu informacija i poruka. Zahvaljujući walkie-talkie SmartCapu, korisnici preko Fogoa mogu razmjenjivati i tekstualne poruke te lokacijske podatke. U ostale SmartCapse spadaju satelitski modem i laserski mjerač razdaljine.

1/1

Fogo dolazi sa dvije punjive litijumske baterije od 3500 mAh, vodootporan je, a ima i  dodatak koji prati korisnikovo kretanje. Pored toga, Fogo se ponaša poput punjača pa ga možete koristiti i za punjenje smarthponea. Ima i detektor pokreta, što je idealno za kampere koji u gluho doba začuju "zov prirode" pa se moraju iskobeljati iz šatora. E, kada se to desi, dovoljno je da se gospon kamper malo promigolji, pa će se Fogova svjetiljka automatski uključiti.

A evo i pogodnosti za ljubitelje biciklizma: ako Fogo pričvrstite na guvernal, on počinje funkcionisati kao napredni biciklistički računar, pružajući vam osvjetljenje, radio i punjač, a preko Bluetootha možete mjeriti i otkucaje srca pri vožnji.

Fogo je već finansiran preko Kickstarter kampanje, a kada krene sa proizvodnjom, sa svim dodacima koštat će $300. Još da mu dodaju i solarne panele za punjenje baterije i Fogo će postati zlatni standard za sve avanturiste i Bear Gryllse ovog svijeta.

http://www.fogo.io/