U duhu skorih odlazaka na odmor (mada, zbog silne kiše koja danima pada rijetko ko razmišlja o moru), predstavljamo vam električni wakeboard Wakejet Cruise, koji jeste papreno skup, ali ujedno i toliko zabavan, da jednostavno nismo mogli odoljeti, a da ga ne predstavimo u ovosedmičnoj Tech rubrici.

Wakejet Cruise je električni wakeboard na mlazni pogon švedske kompanije Radinn, iz koje naglašavaju da je riječ o premium proizvodu u kojem nema kompromisa kada je riječ o komponentama. "Koristimo isključivo najbolje i najkvalitetnije komponente – po narudžbi proizvedene baterije, motore, električne kontrolere, vodootporne priključke, itd.", stoji na njihovom zvaničnom sajtu.

Do sada ste za vožnju wakeboardom morali imati i čamac u kojem bi vas druga osoba "vukla" po vodi, a sada, zahvaljujući Wakejet Cruiseu, možete bez ičije pomoći uživati u padanju u vodu/boardanju (kako ko, jel') pri pristojnim brzinama.

Wakejet Cruisova baterija puni se dva do tri sata, a pri punoj brzini vožnje traje pola sata. Ukoliko korisnik odluči voziti kombinujući manje i veće brzine, baterija će mu trajati od 45 minuta do sat vremena. Daskom se upravlja preko bežičnog daljinskog uređaja kojeg korisnik drži u ruci i preko njega kontroliše brzinu kretanja.


Wakejet je prošle godine predstavljen javnosti kao koncept na jedriličarskom festivalu u Kanu, ali je sada napokon spreman za masovnu prodaju. Sve korištene komponente ovog wakeboarda dizajnirane su tako da maksimiziraju njegovu efikasnost i da pojednostave njegovo održavanje i servisiranje. Wakejet Cruise težak je skoro 30kg, dolazi sa dvije litijumske baterije, a izrađen je od karbonskih vlakana i kevlara - izuzetno otpornog sintetičkog vlakna, pet puta izdržljivijeg od metala. Kreće se maksimalnom brzinom od 12 kilometara na sat i predstavlja idealnu zabavu za ljubitelje vodenih sportova.

Iako Radinn nije prvi predstavio električnu dasku za boardanje (recimo, MXP-3 je električna daska za surfanje njemačke kompanije Waterwolf i jeftinija je opcija za ljubitelje vodenih sportova – iako ni ona nije za siromašnu čeljad/surfere, jer košta skoro 7.000 eura), za sada je vodeći kada je riječ o luksuznim materijalima i specijalnim komponentama od kojih je napravljen.

Oni koji ga žele naručiti mogu to uraditi preko Radinnovog zvaničnog web sajta. U tom slučaju, kupac je dužan uplatiti depozit od 50% od cijene wakeboarda, koja iznosi nevjerovatnih $20.000, a prva tura dostave očekuje se u zadnjem kvartalu ove godine – dakle, od oktobra.

Svjesni smo da je sa ovakvom cijenom Radinnov wakeboard namijenjen isključivo onima koji imaju toliko novca, da ne znaju na šta više da ga potroše. Ipak, stvar djeluje toliko zabavno na videu, da cijena nekako padne u drugi plan. Uostalom, tako je i sa svim ostalim zabavnim stvarima u životu: moticiklima, automobilima, biciklima, skateboardovima, grafičkim karticama, italijanskim cipelama...

http://www.radinn.com/

1/1