Prvo da objasnimo šta znači ovo "TENS". Ovaj pojam je skraćenica za "transkutanu električnu nervnu stimulaciju" - terapijski postupak za ljude koji, zbog povrede ili nekog oboljenja, osjećaju konstantnu bol kojoj često ni lijekovi protiv bolova ne pomažu. TENS uređaj funkcioniše tako što pacijentu, kroz elektrode koje se postave na bolno mjesto, šalje kontrolisanu električnu stimulaciju niske voltaže i na taj način blokira prenos osjećaja bola.

I Cur uređaj koristi istu metodu "zbunjivanja" nerava koji do mozga prenose osjećaj boli. Ipak, razlika je u tome što je Cur, za razliku od trenutno dostupnih TENS uređaja koji su glomazni i komplikovani, vrlo lako nosiv, pa ga osobe koje osjećaju veliku bol mogu nositi u svakoj situaciji tako što ga postave na bolno mjesto i zalijepe, pa na dodir dugmeta dobiti instantno rasterećenje koje nastupa već nakon nekoliko sekundi.

Postojeći TENS uređaji koštaju i po 10.000 dolara, a terapiju mora sprovoditi terapeut, tako da je izum biomedicinskog inžinjera Shauna Rahimija veliki korak naprijed za sve one kojima ne prođe nijedan dan, a da ne trpe zbog konstantnih bolova. Terapija Curom traje od 30 minuta do jednog sata – u zavisnosti od potreba korisnika, a sam uređaj namijenjen je tretiranju skoro svih vrsta hroničnih bolova: bolova u kičmi, artritisa i fibromijalgije.

Kao što ćete moći primjetiti iz videa, Cur izgleda poput ovećeg flastera, a na sličan način se i koristi. Sve što korisnik treba uraditi jeste da odlijepi foliju sa višekratne gel trake (koje se mogu naručiti u različitim bojama) i da zalijepi uređaj na bolno mjesto.

Na traku se zatim pričvrsti Cur, koji će se pomoću ugrađenih biosenzora i prateće mobilne aplikacije automatski prilagoditi potrebama korisnika i početi slati električne impulse kako bi bolno mjesto oslobodio boli. Pored traka i uređaja, uz Cur dolazi i futrola za njegovo punjenje. Curova baterija traje tri sata, što je dovoljno za šest polusatnih terapija.Prilikom terapije, korisnik će, sudeći prema riječima kreatora, osjećati lagano vibriranje koje podsjeća na masažu, a jačina vibriranja može se podesiti, u zavisnosti od želja korisnika, preko plus i minus dugmeta koje se nalazi na Curu. Također, njegov rad se može podešavati i preko prateće Android i iOS aplikacije, koja nije neophodna za korištenje uređaja, ali je praktična.

Inače, uređaj je težak svega 20 grama, vodootporan je te pored biosenzora sadrži i akcelerometar. Upravo je njegova mogućnost samoregulacije ono što ga razlikuje od sličnih uređaja, kao što je jeftiniji Quell – kod Cura nije čak potrebno pritisnuti nikakvo dugme za podešavanje, jer će uređaj sam odrediti koliko treba biti jak. Osim toga, Cur je daleko najmanji uređaj ove vrste i lako ga je nositi pod odjećom.

Za sada se može samo unaprijed naručiti preko zvaničnog web sajta za 150 dolara, dok će konačna cijena iznositi 300 dolara. Sa dostavljenjem uređaja autori planiraju početi ove zime, nakon što dobiju dozvolu američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) – ako je dobiju.

Postoji dosta nagađanja o tome da li je Cur uopšte legalan jer još uvijek nije dobio potrebnu dozvolu za prodaju od strane FDA, mada planirana dostava govori u prilog tome da kompanija očekuje da će dozvolu dobiti prije zime. Nadajmo se da je stvarno tako.

http://cur.me/

1/1