The Grid je prva platforma za automatsko kreiranje web sajtova zasnovana na vještačkoj inteligenciji, zbog čega je još u svojoj ranoj fazi nastanka privukla veliku pažnju medija. Grid uzima sve što mu "nabacite": videe, slike, URL-ove, tekst... i automatski ih oblikuje u unikatan i personaliziran web sajt namijenjen baš vama i prilagođen vašim potrebama, a sve to radi zahvaljujući naprednoj vještačkoj inteligenciji. Barem tako tvrde njegovi tvorci, Henri Bergius, Dan Tocchini i Leigh Taylor.

Ukratko, radi se o tehnologiji koja bi mogla dodatno ugroziti posao web dizajnera.

Pošto će zvanično biti pokrenut tek krajem ljeta ove godine, Gridovi tvorci su se potrudili da svojom prezentacijom zainteresuju rane pretplatnike koji su voljni da i prije nego što servis zaživi plate 96 dolara godišnje za generisani web sajt po vlastitoj mjeri, dok će ostali morati plaćati $25 mjesečno. Grid će biti dostupan na desktopu, a imat će i prateće aplikacije za iOS i Android uređaje.

Sa ovakvom tehnologijom kreiranja web sajtova, developeri, kao i svi ostali korisnici, mogu sebi uštediti podosta vremena, jer Grid od njih ne zahtijeva skoro ništa. Nema templatea, nema kodiranja - nema nikakvih ograničenja.

Grid umjesto templatea koristi samo layout filtere, pa će se izgled i raspored određenih elemenata na ovakvom  sajtu automatski prilagođavati sadržaju kojeg bi s vremenom trebalo biti sve više. To znači da će ovakav sajt samostalno dodavati online reklame, feedove sa društvenih mreža ili drugačiji layout, a vi se možete samo lijepo zavaliti u stolicu i uživati u konačnom rezultatu. Iz kompanije također obećavaju da će i pri toj izmjeni sajtovi korisnika uvijek izgledati dobro na bilo kojem uređaju i u bilo kojem browseru.

Gridovi algoritmi analiziraju korisnikov web sajt i prilagođavaju paletu boja njegovom sadržaju i namjeni. Posjeduje i sposobnost detekcije kontrasta boja, pa automatski prilagođava boju slova ostatku sajta kako bi poboljšao njihovu čitljivost. Grid, između ostalog, automatski prepoznaje lica na fotografijama i vrši cropping fotografija kako bi bez problema odgovarale bilo kojem ekranu i "stale" u bilo koje njegove dimenzije.

Glavni cilj kreatora ove tehnologije jeste da se vi kao budući korisnik, bilo da ste biznismen ili developer, skoncentrišete isključivo na sadržaj, a sav ostali, "fizički" posao, odrađuje Gridov AI. Zahvaljujući tome, nećete morati brinuti ni o pain-in-the-ass stvarima poput hostinga, jer je i on uključen u ponudu.

Za sada nismo ništa od obećanog mogli isprobati, jer Grid, kao što smo već spomenuli, nije dostupan za javnost. Međutim, ako čitava stvar zaista upali onako kako je obećano, Grid bi mogao biti prava stvar za kreatore sadržaja kojima bi dobro došla ušteda vremena oko dizajniranja i održavanja web sajta.

https://thegrid.io/

1/1