Zamislite da sjedite za stolom na kojem je sva vaša elektronika, od miša pa do slušalica i tastature - bežična. Tu je i vaš smartphone, tablet i još štošta. Odmah biste se uhvatili za glavu zbog silnih obaveza oko njihovog punjenja i mijenjanja baterija. A onda zamislite da se sve samo puni, bez ikakvog dodatnog truda sa vaše strane i da vas čeka uvijek napunjeno. Upravo na takvoj tehnologiji dugi niz godina radi tim iz Ossije, američkog startupa iz Redmonda, kojem je cilj da tržište preplavi svojim Cota uređajima, namijenjenim bežičnom automatskom punjenju naših smartphonea, kamera i ostalih gadgeta.

I ne samo da će ih automatski puniti, nego će to raditi i kroz fizičke prepreke poput zidova ili dok se uređaj nalazi u kutiji ili tašni. Osnivač i direktor kompanije, Hatem Zeine, bivši je Microsoftov inžinjer i fizičar, a da je riječ o tehnologiji od koje svima rastu zazubice, dovoljno govori činjenica da kompanija nema nikakvih problema da i bez kojekakvih kampanja preko Indiegogoa i Kickstartera, prikupi na desetke miliona dolara. Samo prošle godine Ossia je u kratkom periodu prikupila $24 miliona za razvoj svoje tehnologije, a među velikim kompanijama koje su rado uložile novac u ovaj projekat, nalazi se i Intel.

"Cota je jedina tehnologija namijenjena bežičnom punjenju elektronskih uređaja, koja na siguran način može odaslati jedan vat energije sa udaljenosti od deset metara" – tvrdi njen kreator Zeine.

1/1

Tehnologija se sastoji iz dva dijela: malog čipa koji se instalira u elektronski uređaj i stacionarne stanice za punjenje. Zasnovana je na patentiranoj tehnologiji takozvanih pametnih antena, pa elektronske uređaje poput smartphonea i digitalnih kamera uvijek drži napunjenima. Cota koegzistira sa postojećim tehnologijama poput bežičnih mreža i ne ometa ih u radu, niti one ometaju nju.

Kada se instalira u neki uređaj, čip odašilje signal niskog napona do stanice za punjenje koja će, kada bude komercijalizovana, biti veličine kućišta za računar. Stanica zatim vraća ciljane signale koji stvaraju energiju potrebnu za punjenje više uređaja istovremeno u krugu od 10 metara.

Coti ne smeta promjena mjesta nekog uređaja kojeg u tom trenutku puni: recimo, ako vlasnik punjača odluči prošetati stanom ili kancelarijom sa smartphoneom u ruci, Cota bi trebala instantno preusmjeriti signal i svejedno vam nastaviti puniti uređaj – a sve zahvaljujući spomenutom signalu iz čipa ugrađenog u smartphone, pomoću kojeg punjač i ciljani uređaj stalno ostaju u vezi. 


Ovdje je također riječ o pametnom uređaju koji vaše gadgete neće puniti bez ikakvog razloga, nego će automatski prepoznavati uređaje koje treba napuniti, dok na one već napunjene neće rasipati energiju.

Pošto koristi istu frekvenciju kao Wi-Fi i Bluetooth, Cotta  bez nekih većih problema koristi već postojeće antene koje se nalaze unutar naših mobilnih uređaja i gadgeta – potrebne su samo manje modifikacije da bi ova tehnologija uspješno zagospodarila vašom elektronikom.

Za sada se zna da će Cota za obične konzumente koštati iznad $100, a u kompaniji se nadaju da će sa isporukama svoje tehnologije započeti ove godine.

http://www.ossiainc.com/cota/