Kao što ste već mogli pročitati na INFO sajtu, YouTube je napokon dobio podršku za video od 360 stepeni. Ranije, da biste dobili barem nešto slično tome – takozvanu sferičnu panoramu na kojoj ste mogli vidjeti više detalja iz snimljenog okruženja, morali ste se igrati "lijepljenja" gomile fotografija u programima poput PTGuija. S druge strane, danas postoje kamere koje instantno povezuju više kadrova u jedan i kreiraju snimke koje nam omogućavaju da vidimo sve što se dešava na setu nekog filma, koncertu ili setu  na kojem se snima muzički video.

Uputstvo kako da uploadate ovakav video na You Tube, možete pronaći ovdje.

I ne samo to: kompanije koje se bave osiguravanjem poslovnih objekata i domova također su profitirale od ovih kamera. Više ne morate imati kamere na svakom uglu kako biste osigurali cijelo područje: dovoljna je i jedna, barem kada je kuća u pitanju, a vlasnik može bez problema, preko tableta ili smartphonea, pratiti sve što se dešava oko nje.

Nakon što je implementirao obećanu podršku za video od 360 stepeni, YouTube je objavio i spisak kamera koje podržava, a mi vam ukratko predstavljamo neke od njih.

Ricoh Theta

Theta je bila prva kamera na tržištu namijenjena kreiranju sferičnih fotografija, a sada nudi i opciju snimanja videa od 360 stepeni, u trajanju do tri minute. 

Djelo kineske kompanije Ricoh, Theta izgledom podsjeća na daljinski za TV i dolazi u različitim bojama. Ova kamerica otprilike je toliko i teška (samo 95 grama), a ima samo dva dugmeta: jedno za uključivanje kamere i drugo za uključivanje i isključivanje bežične konekcije. Na dnu se nalazi rupica na koju montirate tripod. Ima otprilike 4GB prostora za slike i snimke, a litijumska baterija omogućava vam da snimite otprilike 200 slika po jednom punjenju.

Theta košta 300 dolara, te ima i prateću aplikaciju za Android i iOS uređaje, preko koje pregledate, uređujete i dijelite fotografije koje ste snimili.

https://theta360.com/en/

Bubl 360

Bublcam je simpatična aluminijska foto/video sferična kamera loptastog oblika sa četiri 5-megapikselna senzora, preko koje, zahvaljujući smartphoneu ili tabletu, možete obavljati live streaming svega što snimate preko Wi-Fi konekcije. Svoj put do masovnog tržišta Bubl je započeo kroz veoma uspješnu Kickstarter kampanju, a osnivač kompanije Bubl Technology, Sean Ramsay,  imao je samo jedan cilj: da tehnologiju po uzoru na Google StreetView učini dostupnom za masovno tržište.

Prilikom rukovanja kamerom koristite samo jedno dugme, s tim da njegove funkcije zavise od toga koliko ga dugo pritišćete, a LED svjetlo vas obavještava o tome koju funkciju kamera trenutno obavlja.

Sve fotografije i video-snimci snimljeni ovom kamerom čuvaju se na MicroSD kartici kapaciteta do 32GB, a ako vam je to malo, tu će biti i integracija sa DropBoxom i Google Driveom. Kamera će, naravno, imati i aplikaciju za iOS i Android. Možete je naručiti za ukupno $730 (kamera košta $700 plus $30 za dostavu), a sa slanjem narudžbi započinju uskoro.

Autori obećavaju da će u budućnosti raditi i na boljoj kvaliteti slike na njihovim kamerama.

http://www.bublcam.com/

Giroptic 360

Ova kamera francuske kompanije Giroptic predstavljena je kao prva full HD kamera koja snima videe od 360 stepeni, a na Kickstarter stranici prikupila je nevjerovatnih 1.4 miliona dolara. Giroptic 360 fotografije hvata 8-megapikselnim senzorom, te ima podršku za Wi-Fi video streaming i surround sound zahvaljujući svoja tri mikrofona. Također, ima opciju za geotagiranje i žiroskopsku stabilizaciju slike.


Izgledom podsjeća na vanzemaljca veličine šake, a dolazi se "selfie stickom" na koji je možete staviti i tako hodajući, snimiti sve što vas zanima. Vodootporna je, ima zakrivljeni LED ekran i podržava sve standardne video i foto formate. Košta nekh $500.

IC Real Tech Allie

Kompanija IC Real Tech kreirala je dvostranu kameru u nekoliko različitih verzija (između ostalog, Allie Pro namijenjenu kompanijama i Allie Home), koju možete postaviti na bilo koju ravnu površinu ili montirati na plafon, a ona će se povezati sa Wi-Fi mrežom.

Monitoring možete vršiti preko bilo kojeg mobilnog uređaja: Android tableta i telefona, iPhonea, iPad-a, itd. – s tim da je Allie Pro namijenjena poslovnom tržištu i košta $3000, dok Allie Home uskoro stiže na tržište i koštat će $500. Svaka od ove dvije kamere ima dvije leće koje mogu snimati sliku 720p rezolucije i Qualcomm Snapdragon procesore.

http://icrealtech.com/

Kodak SP360 Action Camera

Kockastog oblika i prepoznatljive žute boje, Kodakova SP360 Action Camera nudi 1080p FULL HD rezoluciju i 16-megapikselne senzore, a bez problema trpi temperature do -10 stepeni. Ima stabilizator slike, a pored toga što je vodootporna, otporna na smrzavanje i prašinu, dobro podnosi i padove sa do 2 metra visine.

Kodakova kamera također ima podršku za Wi-Fi i NFC konekciju, te aplikaciju za iOS i Android uređaje, preko koje možete uređivati i dijeliti svoje fotografije i video snimke. SP360 košta $360 i dostupna je na Amazonu. Ovo "Action Camera" ne stoji u nazivu bez razloga: kamera ima i multi-burst shooting mod od 10fps koji vam omogućava snimanje akcijskih scena i samim time, više zabave.

http://kodakpixpro.com/Americas/cameras/activeCam/sp360.php

1/1