I to u vidu posebne tkanine. Zapravo, uskoro bismo svi mogli postati hodajući senzori, a sve zahvaljujući novozelandskoj firmi Footfalls and Heartbeats, koja je razvila poprilično fakerski metod za proizvodnju pametnog tekstila koji se ponaša kao jedan veliki senzor. Senzorska osjetljivost tkanine mogla bi u budućnosti dovesti do toga da hronični bolesnici (recimo, osobe sa povišenim krvnim pritiskom) budu pod stalnim nadzorom i uvijek u toku sa svojim trenutnim zdravstvenim stanjem. Na ovaj način rasteretili bi se i doktori i pacijenti, jer ne bi bilo čekanja na rutinske preglede, nego bi senzori odrađivali takvu vrstu posla.

Osnivač firme nagrađivani je hemičar - Simon McMaster, koji je ovu vrstu tekstila napravio kombinujući matematički određene tekstilne strukture sa električnim provodnim predivom kako bi stvorio dovoljno osjetljivu mrežu senzora. Tehnologija je takva da je u stanju kontrolisati elektronsku otpornost senzora zahvaljujući svojoj sposobnosti da iskoristi interakcije vlakana u samom predivu tkanine.

Jedna od prvih primjena Footfalls & Heartbeats tehnologije mogla bi se odnositi na zavoje koji se koriste kod hroničnih upala vena i čireva na nogama. Naime, firma je već u ranoj fazi razvoja zavoja koji bi mjerio vlastitu zategnutost i koji bi mogao prenijeti informacije vezane za zdravlje pacijenta preko promjene boje, zvuka ili neke druge vrste upozorenja. Također, moguća je i njena primjena u svim poslovima uz koje je povezan veliki rizik po život i zdravlje, pa bi se mogao koristiti u vojsci za što lakši nadzor rana i drugih vrsta povreda i preloma.

Što se tiče kompanijinih dugoročnih ciljeva, oni su veoma ambiciozni: u budućnosti u Footfalls & Heartbeatsu planiraju da njihov tekstil bude dovoljno osjetljiv za detektovanje bioelektričnih signala aktivnih i pasivnih mišića. Ukoliko se ostvari ova njihova ambicija, ostvarit će se i ideja o pokretnom elektrokardiogramu (ECG), uređaju koji mjeri električnu aktivnost srca. Pored toga, velika osjetljivost njihovog materijala omogućila bi konstantno mjerenje cirkulacije, te zasićenje krvi kisikom.

Pored zdravstvenih dobiti, ova tehnologija mogla bi se koristiti i za mjerenje mehaničkog naprezanja u kompozitnim strukturama kao što su sateliti, krila aviona te trupovi jahti. Sve u svemu, u Footfalls & Heartbeatsu napravili su jedan sasvim novi korak u kreiranju pametnog materijala, u kojem je funkcionalnost senzora integrirana u strukturu tkanine kako bi se obezbijedio nadzor nad ljudskim funkcijama u stvarnom vremenu, uz istovremeno osiguravanje udobnosti, privatnosti, nosivosti i izdržljivosti. I vuk sit, i ovce na broju, što bi se reklo u narodu.

http://www.footfallsandheartbeats.com/

1/1