Iako većina ljudi ne pridaje puno pažnje sveopštem, laganom ali sigurnom, nestanku prirodnih resursa koji su nam kao vrsti neophodni za preživljavanje, činjenica je da zemljište postaje sve zagađenije, rijeke također, a osnovne namirnice sve skuplje. Zar ne bi onda bilo fino uzgajati vlastito mini-povrće tokom cijele godine i to u stanu ili kući, bez potrebe da pravite plastenik kako biste nabrali malo povrća kad vam se prohtije?

Upravo ovakvo rješenje mogli bi ponuditi Soybots mikro-vrtovi, opremljeni senzorima koji imaju samo jedan cilj: da za biljke koje se nalaze u njima obezbijede dovoljno svjetlosti. Zbog toga se ovi mali robotski vrtovi samostalno kreću prema izvoru sunčeve svjetlosti ili prema LED osvjetljenju specijalno namijenjenom stimulisanju rasta biljki. Međutim, ovdje nije samo stvar u pronalaženju bilo kakve svjetlosti, nego i pronalasku optimalnog izvora osvjetljenja koje će na  nabolji način djelovati na rast i razvoj biljki.

Što je najčudnije, Soybots je u stvari projekat dvojice profesora elektrotehnike i primijenjene umjetnosti sa Univerziteta Purdue u Indiani, Shannona McMullena i Fabiana Winklera, koji su napravili robotsku platformu za uzgajanje hrane u zatvorenim prostorima. Za prezentaciju su odabrali soju, za koju tvrde da predstavlja ključni globalni izvor hrane.

Iako je riječ o umjetničkoj instalaciji kojoj je glavni cilj da pokrene pitanja i rasprave o budućnosti robotike u agrikulturi, ovo je i praktičan izum koji bi zemljama sa malom obradivom površinom mogao pripomoći u prehranjivanju stanovništva jeftinim namirnicama biljnog porijekla.

1/1

Jednom kada pronađu idealnu tačku koja biljci pruža najoptimalnije uslove za rast i razvoj, Soybotovi će se na njoj i zaustaviti. Kada padne noć i nestane sunčeve svjetlosti, Soybots će krenuti ka LED osvjetljenju i tako dodatno potaknuti rast biljke.

Ovi roboti obavljaju i digitalno mapiranje svog okruženja, krećući se na osnovu te mape bez daljeg navođenja, što znači da rade svoj posao i onda kada vlasnik nije kod kuće. Na izložbama na kojima su Soybotovi predstavljeni, može se vidjeti da su u stanju slati i statističke podatke o svom položaju i prikupljenoj svjetlosti na ekran za vizualizaciju. To znači da, kada bi bili komercijalizovani, Soybotovi bi teoretski mogli vlasnicima koji su na putu slati sve podatke vezane za njihove biljke i obavještavati ih o njihovom napretku.

Nažalost, za sada nema puno govora o mogućem izlasku Soybotova u prodaju, ali do tada u priloženom videu možete pogledati kako se oni ponašaju: