EmDrive je motor kojem navodno ne treba nikakvo gorivo za rad, a koji električnu energiju preko mikrotalasa (istih onih koji se nalaze u mikrovalnoj pećnici) direktno pretvara u pogon. Očigledno, EmDrive koristi virtuelnu plazmu kvantnog vakuuma tako što odbija mikrotalase unutar zatvorenog prostora.

U svemiru bi se potrebna električna energija dobijala preko Sunčeve svjetlosti, što bi u potpunosti eliminisalo potrebu za pogonskim gorivom kod svemirskih letjelica. Time bi se također smanjili i troškovi svemirskih stanica i upravljanja satelitima, a kada bi ovaj novi pogon zaista upalio, astronauti bi do udaljenih planeta poput Marsa mogli stići za nekoliko sedmica, umjesto za 6-8 mjeseci. Međutim, pošto ni u 2015. godini nema naznaka napretka kada je ovaj izum u pitanju - sve navedeno treba uzeti sa rezervom.

Njegov tvorac, britanski naučnik Roger Shawyer, još od 2006. godine pokušava uvjeriti javnost da EmDrive zaista funkcioniše, ali mu za sada i ne ide baš bajno jer njegov uređaj svojim načinom funkcionisanja krši Newtonov zakon očuvanja energije, koji kaže da se energija ne može stvoriti iz ničega niti se može uništiti – može se samo transformisati iz jednog oblika energije u drugi. Jedino što se energiji može desiti u zatvorenom sistemu, jeste da može promijeniti oblik.

Uprkos lošim vjetrovima i burama, Roger insistira na tome da njegov uređaj zaista radi, što su potvrdili i kineski naučnici sa univerziteta u Xi'anu, koji su 2010. godine napravili svoj EmDrive, a koji je navodno postigao potisak od 720mN (milinjutna), što je dovoljno za potisnik jednog satelita. Međutim, naučnici sa Zapada nisu pridavali puno pažnje ovom eksperimentu. To jest, sve dok ga i NASA nije odlučila testirati prošle godine. Tada su objavili izvještaj u kojem su potvrdili da uređaj zaista radi. Kako – nemaju pojma, ali njihov je model proizveo potisak od samo 0.3mN.

1/1

Ako i budući eksperimenti pokažu da ovaj motor zaista funkcioniše na obećani način, u budućnosti bi ga se moglo iskoristiti za pokretanje svih vrsta vozila: kopnenih, morskih, podvodnih, zračnih i – što je najuzbudljivije - svemirskih.

In the meantime, rasprave o tome da li je EmDrive legitiman novi oblik pogona za svemirske letjelice ili su rezultati do sada obavljenih eksperimenata jednostavno nepravilno interpretirani ne jenjavaju. Bilo bi revolucionarno i fenomenalno u skorijoj budućnosti stići do Marsa za dvije sedmice, ali ovo dokazivanje jednostavno predugo traje, pa se postavlja pitanje: da li je EmDrive ćorak ili trenutno neshvaćeni real deal?

http://emdrive.com/