VineRobot je dio evropskog projekta, jednim dijelom finansiranog i od strane EU, koji je nedavno iznjedrio poljoprivrednog autonomnog robota namijenjenog nadgledanju vinograda. Za sada je predstavljen samo njegov prototip, ali ga planiraju dovršiti do kraja sljedeće godine. Na njemu radi evropski istraživački konzorcijum, sastavljen od različitih unverziteta i organizacija iz Španije, Francuske i Njemačke, kojem je glavni cilj da stvori autonomno robotsko vozilo opremljeno neinvazivnim naprednim senzorima i AI sistemima koji će vlasnicima vinograda pomoći da njima efikasnije upravljaju.

Sudeći prema trenutnim, poprilično šturim informacijama, zna se da će ovaj robot prikupljati velike količine informacija o stanju vinograda, koje će svaki vlasnik moći lako protumačiti jer će biti predstavljene na lako čitljivim mapama. Ovi podaci će se zatim bežičnim  putem prenositi od robota do satelita, nakon čega će stizati do specijalne aplikacije na korisnikovom smartphoneu. Ovaj robot će tako vlasnicima nuditi brze, objektivne i pouzdane informacije o stanju u kojem se njihovi vinogradi trenutno nalaze.

VineRobot će se napajati solarnom energijom, a bit će opremljen RGB stereoskopskom računarskom vizijom i GPS-om kako bi lakše prepoznavao različite oblike oko sebe, te kako bi se što sigurnije kretao kroz vinogradske sadnice.

Poseban naglasak stavljen je na neinvazivne metode mjerenja različitih parametara bitnih za uspješnu proizvodnju vina, kao što su vlažnost tla, prinos grožđa i njegova zrelost. Kako bi to i ostvario, vinski robot će koristiti fluoroscenciju hlorofila i infracrvenu termografiju, neškodljive metode za mjerenje stresa u biljkama.

1/1

Također, ova tehnologija neće, niti može zamijeniti vinogradare, nego je namijenjena prvenstveno tome da ih poštedi nekih poslova na terenu, kao što je procjenjivanje zrelosti i kvalitete ploda, što će uskoro za njih obavljati VineRobot.

VineRobot bi, sudeći prema riječima samih organizatora ovog projekta, trebao biti brži i precizniji od ljudi u obavljanju poslova vezanih za nadgledanje vinograda, a čitav proces proizvodnje vina bi, zahvaljujući njemu, trebao biti jeftiniji i fleksibilniji od dosadašnje upotrebe aviona i droneova u ove svrhe. Pošto je riječ o evropskom projektu namijenjenom grani poljoprivrede koja ovim državama donosi milione eura godišnje, ne smunjamo u to da će VineRobot biti dovršen na vrijeme i da će funkcionisati kako je i obećano.

http://www.vinerobot.eu/