OK, Sondors ne dolazi samo u žutoj boji (postoje četiri moguće kombinacije boja), ali žuta je najviše pasala za efektnu rimu. U čemu je stvar, jer očigledno je da nije riječ o prvom, ikad napravljenom, električnom biciklu? Za početak, najzanimljivija je njegova cijena, koja je prihvatljiva većini ljudi (posebno onima iz "razvijenih dijelova svijeta"), a za koju iz kompanije kažu da nije nastala nauštrb kvalitete i izdržljivosti samog bicikla. Naime, osnivač kompanije, Storm Sondors, naglašava da je cijena rezultat dugogodišnjeg iskustva tvoraca ovog bicikla, tokom kojeg su naučili kako da naprave visokokvalitetan proizvod za malo para.

Usput rečeno, ako vam nije jasna poenta ovakvog proizvoda, ukoliko vam dosadi pedaliranje, jednostavno možete pustiti motor da odradi posao, a vi uživati u ugođaju sličnom vožnji motora. Naglašavamo – sličnom.

Sondors eBike trenutno prikuplja sredstva potrebna za njegovu proizvodnju preko Indiegogo kampanje, na čijoj stranici imaju i specijalnu kratkotrajnu ponudu: ranim naručiteljima ovaj električni bicikl nude za svega $600.

Međutim, ni zvanična maloprodajna cijena, koja će iznositi 1300 dolara, nije toliko strašna, posebno kada znate da se cijene električnih bicikala kreću u rasponu od $1500 do skoro 6000 dolara (recimo, Haibike XDURO Fatsix košta $5800). To potvrđuje i prikupljena suma od preko tri miliona dolara na Indiegogo stranici, a cilj pokretača kampanje je bio da prikupe "samo" 75 hiljada dolara. 


Pored pristupačne cijene, Sondors ima vodootporni motor jačine 350W, a opremljen je najdebljim gumama trenutno dostupnim na tržištu, dovoljno izdržljivim za upotrebu na svim terenima. Zbog toga bi se trebao bez problema moći fino voziti po mokrim površinama, ali i po snijegu ili pijesku.

Vlasnici će Sondors eBike prema svojim potrebama moći nadograđivati novim dijelovima, a u kompaniji naglašavaju da je prilagođen i vožnji po brdskim i planinskim terenima. Međutim, ljubitelji planinskog biciklizma bi u određenim situacijama (ukoliko je neki uspon previše strm) morali koristiti, u kombinaciji sa postojećim električnim motorom i vlastitu snagu pedaliranja.

Sondors je izrađen od čelika, što itekako doprinosi njegovoj izdržljivosti. Može postići maksimalnu brzinu vožnje od 32 km na sat, a domet mu je od 48 do 80 kilometara po napunjenoj bateriji. Težak je skoro 25 kilograma, a napaja se litijum-jonskom baterijom čije punjenje traje 90 minuta. Baterija je smještena u njegovom središnjem dijelu i može se po potrebi zamijeniti novom, ukoliko korisnik nema vremena da ponovo napuni ispražnjenu bateriju.

Početak proizvodnje Sondors električnog bicikla planiran je za 15. mart ove godine, a isporuke bi trebale početi od prvog maja.

https://www.indiegogo.com/projects/sondors-electric-bike

1/1