Ova korisna spravica djelo je domaćeg startupa HelloWiKey Adela Miljkovića i Nandina Galijaševića. Prije nekoliko dana, ovi domaći kreativci i njihov tim započeli su kampanju na Indiegogo stranici kojoj je cilj prikupiti 50 hiljada dolara, a za sada su skupili otprilike 2500 dolara, s tim da do kraja kampanje imaju još 41 dan.

WiKey koristi 2048-bitnu enkripciju, a preko njega možete prebacivati podatke na više različitih uređaja u isto vrijeme pri brzini od 150Mbps. Međutim, bitno je spomenuti da WiKey neće uploadati vaše podatke u cloud, nego će sve fajlove čuvati na internoj memoriji.

Stoga ovaj uređaj nudi i do 128GB prostora za podatke, a s obzirom na to da je kompatibilan sa Android, Windows, OS X i iOS operativnim sistemima, moguće ga je povezati sa servisima poput Google Fita i Apple Healtha ukoliko korisnik želi pratiti svoje fitness ciljeve.

WiKey se može koristiti i kao daljinski za pametne uređaje, te se tako njime, recimo, mogu zaključati ulazna vrata, može se pojačati grijanje ili prihvatiti Xbox Live meč. Sve potrebne informacije, poput kapaciteta baterije ili jačine signala, dobit ćete preko ugrađenog RGB LED indikatora.

1/1

Sve što je potrebno uraditi za početak korištenja WiKeya jeste da mu date ime, te da izaberete dovoljno sigurnu lozinku. Povrh svega, možete zaboraviti i na njegovo gubljenje, budući da će ga biti moguće upratiti pomoću mobilne aplikacije – i to tokom cijelih pet godina, koliko će dugo trajati mogućnost praćenja uređaja. I što je najljepše, WiKey koristi bežični sistem punjenja pa se nećete morati patiti sa još jednim, dodatnim kablom u kući.

Uređaj je moguće naručiti kroz crowdfunding kampanju, a cijena zavisi od količine prostora za pohranu podataka – recimo, ponuda u kojoj kupite tri privjeska, a jedan dobijete besplatno, sa prostorom od 16GB, koštat će vas $150.

Treba napomenuti i to da je WiKey poprilično otporan: kao što ćete moći vidjeti u priloženom videu, vodootporan je, a izgleda da trpi i gaženje. Ni baterija vas ne bi trebala brinuti, jer dizajneri tvrde da bi trebala trajati pet dana pri normalnoj upotrebi, uz podršku za automatsko optimizovanje potrošnje energije na osnovu načina korištenja.

Izlazak na šire tržište, ako sve bude teklo po planu, HelloWiKey planira započeti u julu ove godine.

http://hellowikey.com/