Dojavu o ovoj auto-zvjerki dobili smo od čitaoca Bilala (hvala, Bilale!) i naravno da smo vam ga odlučili predstaviti u ovosedmičnim Tehnologijama. Quant F je zaista poseban četvorotočkaš, unaprijeđenog dometa vožnje, fenomenalnog futurističkog izgleda koji nudi i podosta prostora. Ovaj automobil redizajnirana je verzija Quanta E kompanije NanoFlowCell iz Lihtenštajna, koji je javnosti predstavljen prošle godine kao prvi električni automobil na svijetu pogonjen – slanom vodom, odnosno baterijama baziranim na istoj.

Quant F može voziti 800 km, što je puno više od Teslinih električnih automobila, čiji domet trenutno iznosi nekih 640 km (Tesla Roadster, naprimjer). Riječ je o prelijepom sportskom sedanu sa četiri sjedišta, dugom 5.25 metara koji ima baterije sa tekućim ćelijama, a  čiji je kapacitet u ovom modelu dodatno povećan, što je i omogućilo ovoliki domet automobila na jednom njihovom punjenju.

Quant F ima dvobrzinski automatski prenos, vrata koja se otvaraju prema gore kao i Quant E, te nova prednja svjetla nazvana QUANTeYes. Također, ovaj ljepotan ima četiri motora – po jedan za svaki točak, čija kombinovana snaga iznosi 1090 KS. Najveća brzina koju pri vožnji može postići iznosi 300 km na sat, a strukturni dio izgrađen mu je od karbonskih vlakana koja osiguravaju više prostora i dodatnu sigurnost za putnike.

1/1

Još jedno poboljšanje koje donosi Quant F, jeste to da se njegov standardni pogon na sva četiri točka može automatski konvertovati u pogon na zadnje točkove prilikom većeg ubrzanja, što vozačima omogućava optimalno ubrzanje i stabilnost u svim uslovima vožnje.

Iako Quant F još uvijek nije u potpunosti završen (što se uglavnom odnosi na njegovu unutrašnjost, vanjski dio je gotov),  iz kompanije obećavaju da će sve biti spremno do 3. marta ove godine, kada ga planiraju predstaviti široj javnosti na Međunarodnoj izložbi automobila u Ženevi.

Samo je šteta što još uvijek nema videa ovog futurističkog "čudovišta" – čisto da nam malo "vadi maslo". Međutim, i ovih nekoliko fotografija za sada je dovoljno. Sada nam samo preostaje da čitamo "Tajnu" i tako privučemo ovog ljepotana u svoj život.

http://mediacenter.nanoflowcell.com/