Kompanija iStrategyLabs još je prošle godine predstavila Dorothy – prototip nosivog uređaja koji pomoću prateće mobilne aplikacije "sve glupe cipele pretvara u pametne".

Dorothy se sastoji od malog uređaja nazvanog Ruby koji se stavi u cipelu i iOS aplikacije preko koje korisnik može primiti lažni poziv svaki put kada se nalazi u dosadnom društvu ili želi izbjeći neku neugodnu situaciju. U tom slučaju, dovoljno je da samo tri puta lupne petama i to će aktivirati lažni poziv (naprimjer, od "šefa").

E sad, nije baš u svim situacijama lako tako lupkati cipelama, a ni sam uređaj Ruby nije baš neprimjetan, tako da ako neko krene udarati petama dok se nalazi u manjoj grupi ljudi, rizikuje da izgleda kao pravi idjit.

Ovo bi moglo upaliti samo na bučnijim mjestima ispunjenim velikim brojem ljudi. Međutim, kao što ćete moći vidjeti iz priloženog videa - Ruby ne možete staviti u baš sve tipove obuće. Recimo, ako žena na sastanak obuče plitke stiletto cipele, ovaj uređaj neće imati gdje da stavi. Isto tako, ni muškarci ovaj uređaj ne bi mogli koristiti u uskim patikama ili elegantnijim kožnim cipelama. Ovo i jeste razlog zbog kojeg u svakom videu  postavljenom na web stranici kompanije, imate žene sa poludubokim čizmicama, jer jedino na njima ovo i može nekako funkcionisati.

Iako su iz kompanije davno rekli da ga namjeravaju smanjiti – još uvijek nisu.


Pored lažnih poziva u pomoć, Dorothy korisnicima omogućava da prijateljima pošalju poruku o svojoj tačnoj lokaciji. To mogu uraditi tako što izaberu tri kontakta iz svog smartphonea, kojima će nakon lupkanja petama biti poslana poruka o tome na kojem mjestu se korisnik nalazi.

Ovo je odlična stvar ako ste dijete celebrityja, političar ili član neke političke stranke u Kolumbiji, pa znate da postoji šansa da vas otmu. U suprotnom: čemu inače služe obične poruke i pozivi? Al', ajde dobro…

Inače, Dorothy funkcioniše zahvaljujući LightBlue Beanu, niskoenergetskom mikrokontroleru baziranom na Arduino platformi, koji ima ugrađen Bluetooth čip, acelerometar i malu ćelijsku bateriju. Kada korisnik umetne Ruby (čije je kućište izrađeno 3D printanjem) u čizmu i izabere željenu akciju koja će se pokrenuti nakon što tri puta lupne petama, akcelerometar preko Bluetootha šalje signal njegovom smartphoneu na kojem se zatim automatski pokreće željena akcija: poziv upomoć ili obavještenje prijateljima o tome gdje se dotični trenutno nalazi.

Nabrojane opcije jedino su što Dorothy trenutno nudi, s tim da autori tvrde kako u skorijoj budućnosti namjeravaju ponuditi više akcija, kao što je naručivanje Uber taxija preko geolokacijskih podataka korisnika ili automatsko naručivanja pice.

Hm. Znamo da je prototip, ali u zadnjih nekoliko mjeseci nema nikakvih pomaka ka širenju njegove funkcionalnosti – ako ne požure, mogli bi pasti u zaborav.

http://istrategylabs.com/

1/1