Šta mislite, šta će se desiti kada više ne budemo morali razmišljati, obraćati pažnju na sitnice ni učiti ručno obavljati neke stvari, recimo, voziti sa mjenjačem? Samovozeći automobili se već testiraju, tako da buduće generacije možda neće uopšte morati znati voziti.

Zahvaljujući tehnologiji virtuelnih semafora, o kojoj sada pišemo, više nećete morati ni gledati u kojem smjeru dolaze vozila ili procjenjivati gdje možete skrenuti, jer će vam to neko drugi "nacrtati" na ekranu ispred vas. Na vozačima će biti da samo prate uputstva, kao ovce kada ih čoban utjeruje u tor.

Naučnici sa Univerziteta "Carnegie Mellon" uveliko rade na novom sistemu virtuelnih svjetala "semafora" koji bi, prema njihovim procjenama, trebao vozačima u gradovima skratiti vrijeme koje svakodnevno provedu u saobraćaju za nekih 40%. Ova virtuelna svjetla prikazivat će se na unutrašnjoj strani vjetrobranskog stakla, a crvenim i zelenim strelicama davat će signale vozačima koji je pravac slobodan pri prolasku kroz raskrsnicu.

Čim se eliminiše potreba za svjetlima, to jest, čim automobil uspješno pređe neku raskrsnicu, display sa strelicama će nestati pa će se opet pojaviti kada se ukaže potreba za time.

1/1

Ovaj sistem posebno bi trebao biti prilagođen vožnji u velikim gradovima, a glavni cilj jeste da se eliminiše potreba za uobičajenom saobraćajnom infrastrukturom kako bi se saobraćajem moglo upravljati preko sistema za umrežavanje automobila. Ovakav način regulacije saobraćaja ujedno je i ekološki, jer će reducirati emisiju ugljen-dioksida u zraku, a autori tvrde da će se na ovaj način smanjiti i broj saobraćajnih nesreća.

S obzirom na to da američka vlada planira uvođenje komunikacije među automobilima kao obavezne stavke za sve kompanije, ovaj sistem virtuelnih semafora lijepo se nadovezao na to jer koristi istu tehnologiju. Kao da su vlastima baš htjeli olakšati implementiranje ove tehnologije.

Zaključak bi bio sljedeći: ako vam ne smetaju neograničene mogućnosti hakiranja pametnih vozila, onda ćete biti oduševljeni i displayom na kojem vam neko sugeriše kako i u kojem smjeru trebate voziti. Mislim, šta će nam oči, jel' tako?

http://users.ece.cmu.edu/~tonguz/vtl/