Električni skateboard ZBoard predstavljen je na CES-u još 2012. godine. Međutim, od tada su momci iz Kalifornije pametno utrošili vrijeme i znanje u svoju strast i predstavili nam novi, dosta efikasniji model električnog skateboarda: ZBoard 2.

Ovaj model dolazi u dvije verzije: ZBoard 2 Pearl model ima "domet" od 38 kilometara i teži osam kilograma, dok dužina puta koju može preći ZBoard Blue verzija iznosi 25 km po napunjenoj bateriji i teži sedam kilograma. Obje verzije skateboarda imaju bateriju zahvaljujući kojoj mogu postići maksimalnu brzinu od 32 km na sat.

ZBoard 2 kontrolišete preko vlastite težine: ako želite da krene, nagnete se naprijed, a ako želite da uspori i stane, težište prebacite nazad. Ovo omogućavaju dva jastučića za stopala, prednji i zadnji (koji su u ovoj verziji veći i osjetljiviji od onih na prethodniku), a svaki ima senzore zahvaljujući kojima se procjenjuje kolika je tačno sila primjenjena na njih. Ove informacije šalju se u mikrokontroler koji na osnovu procijenjene sile ubrzava ili usporava skateboard.

1/1

ZBoard 2 ima električni motor od 500w, koji će skejterima omogućiti vožnju na odgurivanje i kada je baterija istrošena, kao na običnim, "manuelnim" skateboardima. Ovo nije bilo moguće sa skateboardom predstavljenim prije dvije godine, a u obje verzije ZBoarda 2 nalaze se litijumske baterije koje se dvostruko brže pune i dosta su lakše u odnosu na olovne u prvobitnom Classic modelu.

Oba predstavljena modela novog električnog skateboarda dolaze sa punjačima prilagođenim različitim zemljama, tako da u Evropu stiže punjač od 220V. Također, ZBoard 2 ima prednja i stražnja svjetla kako bi se skejteri mogli lakše kretati po mraku te kako bi bili vidljivi prolaznicima i vozačima.Međutim, ova zabava ne spada među one jeftinije: Blue košta 950 dolara, a Pearl $1150, plus 30 dolara za dostavu. Modeli su već dostupni za naručivanje, ali se isporuka očekuje tek u julu ove godine.

Na Indiegogo stranici kreatori su tražili $50.000 kako bi mogli početi sa proizvodnjom, ali su već prikupili znatno više: 270 hiljada dolara - s tim da su im u  trenutku pisanja teksta do kraja kampanje ostale još skoro dvije sedmice. Znaju u Kaliforniji šta je život, nema šta.

http://www.zboardshop.com/blogs/zboard/16561124-zboard-2-is-here