To je shvatila i američka kompanija Texas Instruments, koja je dugi niz godina radila na posebnoj tehnologiji koju će javnosti demonstrirati na CES-u u januaru. Oni su osmislili bežičnu mrežu senzora niskog napona, koji prikupljaju energiju iz skoro pa svega: iz promjena u temperaturi, vjetra, Sunčeve i vještačke svjetlosti i vibracija, a već su pokazali da je energiju na istom principu moguće izvući i iz toplote ljudskog tijela.

Čitava stvar radi zahvaljujući konverteru ultra-niskog pogona, koji je u stanju male količine prikupljene energije iz ambijentalnih izvora pojačati na razumnu snagu od 3-5 volti, što je sasvim dovoljno da se napuni baterija nekog gadgeta, kao što su napredni satovi ili smartphonei.

Svi znamo da prikupljanje energije iz alternativnih izvora nikako nije nova stvar. Međutim, činjenica je da veliki senzori i ogromni solarni paneli nikako nisu pogodni za male uređaje, kakvim se danas svi koristimo.

Upravo zbog toga, ovaj senzorni sistem mogao bi biti značajan izvor energije za Internet of Things uređaje, jer uobičajeni izvori energije iz naše okoline, kao što su razlike u temperaturi između cijevi sa toplom vodom i vanjskog zraka, mogu generirati samo 300 do 400 milivolti energije.

U cilju demonstracije napajanja nosivih uređaja, kompanija je pokazala da pomoću ove tehnologije može dobijati električnu energiju iz ljudskog tijela, što znači da bi se u budućnosti ona mogla kombinovati sa solarnom energijom za napajanje baterija pametnih satova. I sve to sa senzorima veličine narukvice. Texas Instruments također radi i na kolektorima vibracija veličine ključa.

Iako ovakvi izvori energije ne bi mogli obezbijediti dovoljno iste kako bi korisnikov sat radio neprekidno, bez dodatnog punjenja na struju, ipak bi produžili trajanje baterije.

1/1

Uprkos tome što bi ovakva tehnologija mogla imati brojne primjene u industriji i našim svakodnevnim aktivnostima, ima tu još mnogo posla prije nego što ona pronađe svoj put do potrošača i bude mogla bez problema napajati nosive i druge uređaje čije vrijeme tek dolazi u IoT eri.

Naprimjer, za sada je potreban veliki prostor za prikupljanje male količine električne energije, pa će tim morati poraditi na materijalima od kojih pravi senzore. U svakom slučaju, bilo bi lijepo jednog dana ne morati razmišljati o punjenju baterija svih silnih uređaja o kojima ovisimo.