Doktor Andrew Koehl razvio je tehnologiju koja je u stanju detektovati širok spektar hemikalija u zraku, čak i onda kada ih ima samo u tragovima. Ova tehnologija već se nalazi u komercijalnoj upotrebi kao senzor koji očitava razne hemijske supstance, nazvan Field Asymmetric Ion Mobility Spectrometer (FAIMS).

Senzor radi tako što stvara spektar svih hemikalija koje se tog trenutka nalaze u vazduhu, a zatim ih dodatno analizira i pokazuje njihovu tačnu zastupljenost. Uređaj se vrlo lako može kalibrirati na određeni nivo, pa kada neka supstanca dostigne taj nivo, oglasi se alarm.

Inače, treba napomenuti da je ovaj čip prvobitno nastao u vojne svrhe: nakon 11. septembra, Koehl je počeo razmišljati o potrebi da se stvori tehnologija koja će biti u stanju da otkrije i najmanje prisustvo toksičnih hemikalija ili eksploziva u vazduhu.Uprkos njegovoj prvobitnoj namjeni, senzor je već neko vrijeme u upotrebi u prehrambenoj industriji, a koriste ga i Coca-Cola te Nestle. Međutim, sada dolazimo do onog bitnog: iako je spomenuti mikročip manji od novčića od četvrt US dolara, Owlstone i dalje radi na njegovom smanjivanju kako bi ušao na tržište medicinske industrije.

Zašto? Zato jer postoji dovoljno istraživanja u kojima je potvrđeno da se u našem dahu nalaze jedinjenja koja mogu ukazati na određena oboljenja, a uz uređaj baziran na ovom mikročipu, bolesti bi se na lagan i jeftin način mogle na vrijeme detektovati. Owlstone se nada da će u roku od par godina od njega napraviti svojevrstan dijagnostički instrument koji će na osnovu analize pacijentovog daha, otkriti prisustvo oboljenja kao što su rak, astma ili tuberkuloza. Također, firma razmišlja i o ugrađivanju ovog mikročipa u smartphone, što bi nam svima olakšalo brigu o zdravlju.

Nakon što obave spomenute (i hitnije) poslove vezane za zdravstvo, u Owlstoneu namjeravaju senzor iskoristiti i u kućnim aparatima, kao što su frižideri, što bi ljudima trebalo olakšati prepoznavanje hrane koja se počela kvariti. Ovi su se baš raštrkali na sve strane. A da se nekako ubace i na tržište proizvodnje suhomesnatih proizvoda?

http://www.owlstonenanotech.com/

1/1