Pa, izgleda da je našim mukama stigao kraj, a sve zahvaljujući novoj bateriji za napredne telefone, nazvanoj Nanodot baterija, koja uređaj puni u roku od 30 sekundi! Prototip je demonstriran na nedavno održanom Microsoftovom simpozijumu "Think Next" u Tel Avivu, a za ovaj nevjerovatan i kako obećavaju, jeftin izum, odgovoran je izraelski startup koji se bavi nanotehnologijom – StoreDot.

Ova kompanija sintetizira bio-organske peptidne molekule po imenu nanodoti – ili nanotačke – koje poboljšavaju kapacitet elektroda i elektrolitske performanse, što rezultira time da se ona puni u nekoliko desetaka sekundi, umjesto satima, kao što je sada slučaj. I dok su ostale, trenutno dostupne nanodot tehnologije uglavnom izvedene na bazi teških metala poput kadmija (u prevodu: toksične su), StoreDotovi nanodoti su biokompatibilni i navodno superiorni u odnosu na sva prethodna otkrića na ovom polju.

Naime, StoreDot je razvio novu generaciju elektroda koje nazivaju MFE – multifunkcionalne elektrode. Kako objašnjava direktor kompanije, Doron Myersdorf, ovaj materijal se s jedne strane ponaša kao superkondenzator sa veoma brzim punjenjem, dok je s druge strane, sličan litijumskoj elektrodi zbog izuzetno sporog pražnjenja.Dakle, pored brzog punjenja, zahvaljujući StoreDotovoj tehnologiji, smartphone uređaji će se i dosta sporije prazniti zbog prirode novootkrivenih nanotački, koje multifunkcionalne elektrode čine dosta efikasnijim.

Predviđa se da će se ova tehnologija moći primijeniti i na električne automobile, koji bi nakon toga mogli postati zaista isplativa, a ne samo ekološka investicija za one koji bi da malo rasterete ovu našu planetu od izduvnih gasova. Još jedan plus je taj što proizvodnja Nanodot baterija nije uopšte skupa, jer ih je moguće napraviti od mnogih već dostupnih organskih  materijala.

Inače, StoreDot je trenutno u procesu podnošenja zahtjeva za patentom na ovu revolucionarnu tehnologiju, a masovna proizvodnja baterija planirana je za kraj 2016. godine.

http://www.store-dot.com/

1/1