Neurocam bi mogao biti rješenje za ovakve frustrirajuće situacije. Na kraju krajeva, koliko se puta u jednom životnom vijeku može potrefiti da djevojka bukvalno zaslini od smijeha? Meni se, recimo, desilo da sam vidjela kolegicu koja se DVA puta zabila glavom u isti saobraćajni znak, a ja to nijednom nisam stigla snimiti. Tuga.

Neurocam je nosiva kamera koja detektuje korisnikovo raspoloženje i na osnovu procjene njegovog oduševljenja viđenim, automatski snima sve one momente koji od sive svakodnevnice prave Top listu nadrealista. Najjednostavnije rečeno: senzori Neurocama čitaju korisnikove emocije i sve što je njemu dovoljno zanimljivo, trajno bilježe u obliku GIF animacije.

Analitički algoritam koji ovo omogućava zasnovan je na vrijednostima moždane aktivnosti koje je izmjerila profesorica Yasue Mitsukura sa Univerziteta Keio u saradnji sa kompanijom Neurowear, koja i proizvodi ovaj nosivi gadget.

Neurocam analizira moždane valove korisnika, mjereći njegov interes svega što vidi na skali od 0 do 100. Sa desne strane uređaja koji podsjeća na obične slušalice, nalazi se neobično iznenađenje: smartphone koji snima zanimljive scene i čuva ih u obliku GIF-ova koji traju nekih pet sekundi. Međutim, kako album snimaka ne bi bio preplavljen svim onim što bi se nekoj osobi toga dana moglo svidjeti, sistem je namješten tako da se snimaju i čuvaju samo one scene za koje analiza dopadljivosti pokaže broj viši od 60.

1/1

Uz svaki snimljeni GIF, u albumu se zabilježe i podaci o lokaciji i vremenu u kojem je scena snimljena. Također, scene se mogu snimati i ručno preko ručnog moda, a sve snimljeno može se podijeliti preko Facebooka.

Hardver Neurocama kombinacija je Neuroskyove MindWave Mobile tehnologije i novog prilagođenog senzora koji čita moždane valove. Upravo on je zadužen za pretvaranje smartphonea u uređaj za analizu moždanih talasa.

U što skorijoj budućnosti, Neurowear planira napraviti manju verziju Neurocama, koji će izgledati modernije i biti lakši za nošenje, jer, kao što ćete vidjeti iz priloženog videa, uređaj i nije baš za one koji bi da se uklope u okolinu. Za sada je više za one malo ekscentričnije ljude koje jednostavno nije briga "šta će ljudi reći". Cijena uređaja nije direktno navedena, nego svi zainteresovani moraju kontaktirati kompaniju za konkretnije informacije.

http://neurowear.com/projects_detail/neurocam.html