Onyx firme OnBeep nosivi je uređaj u obliku malo većeg dugmeta koji se pomoću spojnice zakači za odjeću ili tašnu, a preko kojeg, pomoću ugrađenog zvučnika, možete razgovarati sa više ljudi u isto vrijeme - bilo gdje u svijetu. Osim preko ovog malog zvučnika, razgovori se mogu voditi i preko slušalica sa mikrofonom.

Onyx se putem Bluetootha povezuje na iOS i Android uređaje preko OnBeep aplikacije, a za korištenje vam, osim Bluetootha, treba još samo ili Wi-Fi ili mobilna mreža. Na ideju da kreiraju nešto slično komunikatoru iz Star Treka došli su osnivači OnBeepa, Jesse Robbins i Greg Albrecht, koji su dugo radili kao volonteri hitne pomoći.

Na uviđajima su morali komunicirati i sa drugim članovima tima, a to se obično obavljalo pomoću walkie-talkieja ili dvosmjernih radio prijemnika. Shvativši da u takvim situacijama ne smiju gubiti fokus, a da su radio uređaji previše glomazni i nezgrapni, ovaj dvojac rješenje je pronašao u Onyxu.


Iako nije riječ o revolucionarnom pronalasku ili ideji i iako već godinama postoje Bluetooth uređaji koji ljudima omogućavaju hands-free komunikaciju, Onyx ipak ima nešto što takvi uređaji nemaju: sposobnost da okupi grupu korisnika različitih operativnih sistema, koji će bez problema moći međusobno komunicirati sa različitih lokacija, a da prije toga ne moraju potpisivati  specijalne ugovore sa mobilnim provajderima.

Onyx je težak svega 46 grama i ima promjer od 60mm, a napaja se litij-jonskom baterijom koju punite preko micro USB kabla. Uređaj je dostupan za naručivanje, sa najavljenim datumom isporučivanja u decembru, te košta 100 dolara, ali samo za stanovnike SAD-a.

Međutim, firma planira širenje dostavne mreže čim se pruži prilika, a razmišljaju i o pravljenju aplikacija za Windows Phone i BlackBerry. Nema tu šta da se razmišlja, pravite! Dakle, komunikator je gotov, sad hoćemo teleporter. I to za života onih koji su rođeni 80-tih, pretty please.

http://www.onbeep.com/

1/1