Zamislite svoj život bez paranoje od gubljenja ključeva automobila i eventualnog razbijanja prozora kako biste otvorili vrata dok alarm vrišti li vrišti... Zar ne bi bilo sjajno da nikada više dok ste živi ne morate ukucavati šifru na računaru i smartphoneu ili ukucavati PIN kako biste platili neki račun? Dovoljno je da jednostavno uperite narukvicu Nymi i vrata automobila se otvore, računar se pokrene, račun se plati... Tek tako.

Narukvicu Nymi kreirao je kanadski start-up Bionym,  a radi se o nosivom uređaju koji bi u budućnosti mogao postati ključan za sigurnije plaćanje usluga. Nymi čita otkucaje srca korisnika (svako od nas ima jedinstven srčani ritam) čime potvrđuje njegov identitet i može se, zahvaljujući ugrađenom akcelerometru i žiroskopu, koristiti za otključavanje različitih uređaja, zaobilaženje šifri i PIN kodova. I dok plaćanje preko smartphonea zahtjeva PIN ili potvrđivanje identiteta pomoću otiska prstiju, Nymi omogućava korisniku da plaća samim nošenjem narukvice, pošto je identitet već potvrđen i vezan isključivo za srčani ritam korisnika.


Zbog toga se Bionym nedavno udružio sa MasterCardom i RBC bankom za online plaćanje, kako bi početkom sljedeće godine počeli isprobavati upotrebu Nymi narukvice pri NFC plaćanju, što bi se odrađivalo  kuckanjem zgloba na kojem se narukvica nalazi. Nymijev razvoj još uvijek nije gotov, niti su sve njene mogućnosti detaljno ispitane, ali su na Bionymovom sajtu naglasili da će ovaj uređaj, između ostalog, imati i prilagođene notifikacije za pristigle emailove i obavještenja sa društvenih mreža.

Pored toga, kako bi se omogućilo prenošenje svih tih podataka, a da se pri tome ne utiče na trajnost baterije, Nymi koristi Bluetooth Smart niskoenergetsku bežičnu mrežu, dok su posebni senzori zaduženi za prepoznavanje vaših gestikulacija.

Na web sajtu firme, narukvice se mogu naručiti unaprijed, a prvih 25.000 naručitelja dobit će uređaj za $79. Svi koji budu kasnije naručivali, morat će platiti $99. Narukvice se mogu naručiti u bijeloj, crnoj i narandžastoj boji. Ovo je definitivno jedan od onih uređaja kojim će neki biti oduševljeni, dok će mu drugi pronaći hiljadu i jednu manu. Kakvo god da mišljenje vi steknete, Nymi svejedno postoji. BAM!

http://www.getnymi.com/

1/1