InFORM je MIT-ov dinamični displej za objekte ("Dynamic Shape Display") koji je  u stanju fizički promijeniti oblik kako bi prikazao udaljeni 3D objekat skeniran pomoću Kinecta, a napravljen je u obliku velike površine koja leži povrh niza pinova, mehaničkih spojeva i različitih motora. A, evo kako čitava stvar funkcioniše: pokretanjem svakog pojedinog motora, inForm pokreće pinove koji omogućavaju fantastične interakcije. Projektor montiran iznad površine displeja pruža kontekst pinovima koji mijenjaju oblik, tako što im daje boju i ističe dubinu.

U videu koji možete pogledati ispod teksta, objavljenom od strane MIT-a, vidjet ćete prikaz pomjeranja lopte koju ovaj displej omogućava, ali i nevjerovatan prikaz smartphone notifikacija.

S obzirom na već dokazanu preciznost Kinecta, MIT je razvio zanimljiv sistem interpretacije 3D objekata, pa je tako spomenute pinove moguće udaljenom kontrolom pokretati rukama. Naprimjer, možete se igrati sa svojim kućnim ljubimcem sa drugog kraja grada u slučaju da vas grize savjest jer ne provodite dovoljno vremena s njim.

Što se tiče primjene ovog uređaja, sa MIT-a kažu da bi bio pogodan, između ostalog, za 3D vizualiziranje CT skeniranja i slične primjene u medicini, kao i za upravljanje fizičkim objektima i pri interakciji sa različitim uređajima. Također, u budućnosti bi ga mogli koristiti arhitekti i urbanisti zbog bolje vizualizacije i dijeljenja svojih 3D projekata s drugima. MIT-ova Tangible Media grupa koja je odgovorna za nastanak inForma već neko vrijeme sarađuje sa MIT-ovom Changing Places grupom kako bi istražili sve mogućnosti koje bi koristile urbanistima ako bi poželjeli koristiti ovaj uređaj.

Ovo je samo jedan od prvih koraka do MIT-ovih Radikalnih Atoma (Radical Atoms), projekta za kojeg sa ovog univerziteta smatraju da je budućnost interakcije. U prevodu, dok se danas naša interakcija sa digitalnim informacijama odvija preko tradicionalnog korisničkog interfejsa, oni se nadaju da ćemo ih u budućnosti moći "dodirivati". Jedva čekamo!

http://tangible.media.mit.edu/project/inform

1/1