Njihova prvobitna industrijska upotreba već se prebacila i na kućne adrese, tako da širom svijeta obični ljudi, zajedno sa industrijskim dizajnerima, već neko vrijeme printaju vlastite igračke, nakit i alat u kućnoj atmosferi. 

Kako i kada je započela ova putešestvija? Mnogo ranije nego što bi mnogi pretpostavili: prvi funkcionalan 3D printer konstruisao je još 1984. godine Chuck Hull, potpredsjednik i glavni inžinjer američke kompanije 3D Systems, specijalizirane za proizvodnju 3D printera i materijala koji se koriste u ovom procesu. Od tada, prodaja ovih printera ne jenjava, a polje upotrebe širi se na skoro sva životna polja: od upotrebe u arhitekturi i građevini, pa sve do stomatološke i medicinske industrije uopšte. Naime, 3D štampači smanjuju troškove proizvodnje sirovina i tako omogućavaju veću produktivnost, te kontrolu kvalitete istih. 

Međutim, to nije sve. Sudeći prema najnovijim saznanjima istraživača tehnološkog Univerziteta iz Michigana, 3D štampači bi se u skorijoj budućnosti mogli naći i u masovnoj proizvodnji pošto bi bili u stanju uštedjeti potrošačima na hiljade dolara. Ukoliko se to obistini, obični konzumenti mogli bi bez ikakvih problema printati dijelove igračaka ili kućanskih alata bez potrebe da idu u najbliži tržni centar. Kako kupovina trenutno dostupnih 3D štampača zahtijeva ulaganje od 350 do 3.000 US dolara, istraživači su za potrebe svog eksperimenta koristili štampač koji košta nešto više od 500 US dolara – i isprintali oko dvadeset besplatnih 3D modela koji su bili dostupni online. Nakon odrađenog štampanja, izračunali su koliko su potrošili na materijal i struju za svaki pojedini objekt, u odnosu na cijenu istog takvog predmeta na zvaničnim stranicama prodavnica. Mora se priznati da su pri tome došli do jako zanimljivih rezultata: na primjer, glava tuša, koja u Americi može koštati od osam dolara, pa sve do 437 dolara, istraživače je koštala samo 2,53 dolara! Tačnije: tri centa potrošena su na električnu energiju, a 2,5 dolara koštala je plastika potrebna za predmet. 

Nisu propustili da probaju i printanje futrole za iPhone koja ih je koštala samo 27 centi, za razliku od onih koje Apple prodaje na svojim prodajnim mjestima, a koje koštaju dvadeset dolara. Čak je i američki predsjednik Obama na sva usta hvalio njihov RoboRobo printer i predstavljao ga kao svijetao primjer američke ekonomije. U beskrajnom moru trenutno i uskoro dostupnih 3D printera, za vas smo u ovom broju INFO magazina izdvojili tek jedan njihov neznatan dio, pošto bi nam za opis svih trebalo i svih jedanaest godišnjih brojeva našeg časopisa i podosta stranica. Pročitajte nešto više o najnovijim, najskupljim, najjeftinijim (uskoro) dostupnim 3D štampačima, čisto da se zagrijete za ideju da vam u stanu još nešto zauzima dragocjeni prostor osim frižidera, veš mašine i šporeta.

1/1

 

Perfactory Micro DDP

Micro DDP (Digital Dental Printer) firme EnvisionTEC, najmanji je desktop uređaj za 3D printanje sa najvećom rezolucijom namijenjen stomatolozima, a u stanju je proizvesti visokokvalitetne krunice i kapice koje su, što većina zna, ionako preskupe. 

Koristeći se Direct Light Projection tehnologijom američke firme Texas Instruments, Micro DDP System proizvodi veoma detaljne krunice i kapice sa STL fajlova kreiranih u bilo kojem open CAD programu namijenjenom stomatolozima. U stanju je isprintati do deset krunica i kapica po unesenoj građi, a koristeći USB, Micro DDP se može konektovati na računar i tako raditi kao lični desktop printer. Sa težinom od nekih trinaest kilograma, moglo bi se reći da je relativno lako prenosiv, a mora se priznati i to da su iz firme The Perfactory pazili i na dizajn, pa je ovaj 3D printer ugodan oku. Materijali koje koristi su: Press-E-Cast (WIC 300) – materijal koji se u stomatologiji koristi zato što omogućava stvaranje visokokvalitetnih glatkih i oblih površina. Tu je i materijal E-Dent koji omogućava pravljenje privremenih krunica koje u ustima ostaju do jedne godine, te D3 White M. Na njihovoj stranici ne piše koliko ovaj 3D štampač košta, nego ih morate kontaktirati preko emaila.

http://envisiontec.com/products/micro-ddp

 

Mark One - prvi 3D štampač za printanje karbonskih vlakana

Kako je ovo, prema kineskoj astrologiji godina konja, za kojeg kažu da nije onaj pitomi nego divlji poput mustanga, onda i ne čudi vihor noviteta sa kojima polako milimo kroz ovu, 2014. godinu. Po prvi put u historiji aditivnog načina proizvodnje sirovina predstavljen je 3D printer koji može štampati dragocjena karbonska vlakna. U čemu je štos? Ako se uzme u obzir činjenica da su karbonska vlakna najhvaljeniji materijal kojeg za konstruisanje koriste dizajneri mehaničkih dijelova, onda je lako shvatiti uzbuđenje koje je u društvu proizvođača različitih profila izazvala ova vijest. Pored toga, do sada je ovaj materijal bio i jedan od najskupljih zbog komplikovanog načina na koji se proizvodio. Za ovo čudo od printera zadužena je firma MarkForged, koja je svoj pronalazak odlučila predstaviti na ovogodišnjoj SolidWorks World konferenciji u San Diegu.

Ovaj 3D printer proizvodi aluminijumske legure tipa 6061-T6, koje neće moći biti korištene za, recimo, proizvodnju kompletnih automobila jer nije riječ o najjačem aliminijumu na tržištu, ali je ipak najkorišteniji u industriji i moći će se koristiti za proizvodnju određenih dijelova automobila. Uostalom, ovo je tek prvi ovakav 3D štampač, pa nije isključeno da će ubrzo izaći i neki koji će biti u stanju da zadovolji čvrstoću karoserije automobila. Osnivač kompanije, Gregory Marks, tvrdi da je printer nazvan Mark One u stanju printati i proizvode od fiberglasa, najlona i PLA (polilaktička kiselina) – radi se o vrsti poliestera koji se dobiva iz obnovljivih izvora, kao što su različite vrste škroba ili iz šećerne trske. Dakle, riječ je o jednoj od dvije najbitnije vrste bioplastike kada se radi o utrošku potrebnom da se ona proizvede. 

Stručnjaci su još uvijek zbunjeni metodama na osnovu kojih ovakav printer radi, budući da se do sada karbonsko vlakno kombinovalo sa smolom i ostalim aditivima i ojačivačima kako bi se pojačala ova kompozitna mješavina. Ono što se za sada zna, jeste to da Mark One može printati objekte dimenzija 305mm x 160mm x 160mm, dok je rezolucija 100 mikrona za FFF i 200 mikrona za CFF. Pored toga, Mark One prihvata .STL i .OBJ fajlove, a kompatibilan je i sa većinom operativnih sistema i web browsera. Trenutna cijena mu je 5.000 USD, a ako povećaju veličinu izgradnje dijelova, ovakva mašina mogla bi se naći i u masovnoj upotrebi.

Iz firme su već spremni za rane narudžbe, a planiraju prve pošiljke početkom sljedeće godine. 

http://markforged.com

 

Stratasys multimaterijalni kolor 3D štampač

Namijenjen prvenstveno industrijskim dizajnerima i proizvođačima, Stratasysev Objet500 Connex3 printer prvi je 3D štampač koji je u stanju printati predmete od nekoliko različitih vrsta materijala u isto vrijeme i u nekoliko različitih boja, pa im predstavljeni primjerci izgledaju kao perje Rajske ptice. Naravno, to znači da, za razliku od ostalih pobrojanih štampača, ovaj nikako neće ući u okvire budžeta običnog građanstva – ne sa cijenom od 330.000 USD. Primarni materijali koje koristi ovaj 3D printer su guma i plastika, s tim da će se, zbog mogućnosti njihovog kombinovanja, moći dobiti predmeti odgovarajuće čvrstoće i određene fleksibilnosti. Pored toga, kako kažu iz kompanije, ovaj način rada omogućit će industrijskim dizajnerima da skrate vrijeme potrebno da prototipe predstave javnosti za čak pedeset posto. Već vidimo, neko će se baš opariti.

http://www.stratasys.com/3d-printers/design-series/precision/objet500-connex3

 

Makerbot Replicator 2

Firma MakerBot, poznata po tome što se duže vrijeme bavi proizvodnjom 3D štampača, skoro je iznjedrila novi proizvod koji se može koristiti u domaćinstvima širom svijeta. Riječ je o MakerBot Replicatoru 2, teškom skoro dvanaest kilograma, koji ima rezoluciju od 100 mikrona i zapreminu izgradnje koja iznosi 410 kubnih inča. Upravo to ga čini pogodnim za industrijske dizajnere, inžinjere ili jednostavno, ljude sklone stvaralačkim zanimanjima. U odnosu na njihov stariji model, u ovom novom printeru poboljšana je slojevitost predmeta, tako da se oni svojom kvalitetom izrade mogu mjeriti sa profesionalnim 3D printerima. Baš kao i u prvom spomenutom 3D štampaču, i ovaj se koristi obnovljivim PLA-om, pa mu je to još jedan plus. Okvir Replicatora2 napravljen je od PVC plastičnih panela, dok je platforma za izgradnju napravljena od akrilika. Štampač dolazi sa uključenom podrškom za USB i SD kartice, a od operativnih sistema podržava Windows (7+), Mac OS X (10.6+) i Linux (Ubuntu 12.04+).

Kako mu je povećan prostor za izgradnju, na njemu je moguće dobiti veće makete nego inače, pa ćete na njihovoj zvaničnoj stranici u video prikazu vidjeti, na primjer, velike igračke i makete koje vas vjerovatno neće ostaviti ravnodušnim. Cijena mu je skoro 3.000 USD, ali za one dubokog džepa, evo jedne natuknice: ovo je poprilično lijepa stvarčica, čija je unutrašnjost osvijetljena ljubičastim LED osvjetljenjem, pa će onima koji ga kupe, biti lako da se pohvale prijateljima. Replicator 2 definitivno nije nešto što ćete morati kriti u udaljenoj vikendici, daleko od očiju javnosti. 

http://store.makerbot.com/replicator2

 

NovoGen MMX Bioprinter

Evo šta nastane kada se susretnu čisti hard-core naučnici sa firmom kao što je Invetech, koja im pomaže da svoje ideje proguraju na svjetsko tržište: rezultat je epski baš kao i ovaj prvi 3D bioprinter namijenjen printanju ljudskog tkiva! Jedno je sigurno: ovakav izum napokon bi mogao (osim u onim najsiromašnijim zemljama) stati na kraj crnom tržištu organa za transplantaciju. 

MMX Bioprinter sadrži dvije, robotskom preciznošću kontrolisane glave za printanje, pri čemu jedna služi smještanju ljudskih ćelija u 3D printer, dok druga stavlja hidrogel i podržava matricu. Pošto je jedan od najvećih izazova u razvoju bioprintera predstavljalo pronalaženje načina za dosljedno pozicioniranje kapilarnog vrha za raspoređivanje ćelija, prikačenog na glavu za printanje, firma Invetech razvila je lasersko kalibriranje koje je bilo u stanju zadovoljiti taj uslov, uz pouzdanost u radu. I tako smo napokon dobili prvi 3D bioprinter u kojem bi operator crtao organ koji mu je potreban na ekranu kompjutera. Prvobitna namjena ovog bioprintera odnosila se na proizvodnju jednostavnih tkiva kao što su krvni sudovi, ali je teoretski moguća izgradnja bilo kojeg tkiva i organa. Živi bili pa vidjeli.

http://www.invetech.com.au/portfolio/life-sciences/3d-bioprinter-world-first-print-human-tissue

 

UP Mini 3D Printer

UP Mini štampa predmete polažući uzastopne slojeve ABS-a, termoplastike koja je postala tražena zbog svoje sposobnosti za lagano izljevanje i pravljenje ultra-lakih modela. Kako kažu iz firme 3D Printing Systems, UP Mini 3D spreman je za korištenje odmah nakon vađenja iz kutije, pa će korisnici moći printati modele u roku od petnaest minuta. Ukoliko vam trebaju veliki printovi, onda samo trebate podijeliti svoj model na dijelove i zatim ih sastaviti lijepeći ih acetonom. 

Isto kao i M2 - i UP mini 3D printer napravljen je od čelika, a u stanju je praviti i pokretne dijelove u jednom mahu. Pokretne dijelove pravite tako što ostavite prazno mjesto od oko 0,22mm u svom dizajnu, pa će softver sam odlučiti kako da ih na najbolji način izgradi. Nakon toga, jedino što korisnik treba uraditi, jeste da jednostavno otkine taj dio. UP Mini 3D ima zagrijavajuću platformu koja omogućava manje iskrivljavanje printanih dijelova, a kako radi sa jakom plastikom od koje su napravljene i svima poznate, neuništive Lego kockice koje su uvijek odolijevale dječjim zubićima, njegova platforma za zagrijavanje i čuvanje temperature omogućava stabilizaciju toplote i veoma brzo zagrijavanje koje tako jakoj plastici omogućava da se model uspješno zalijepi za platformu za izgradnju.

Trenutno, UP Mini sadržava deset vrsta boja, mada iz firme kažu da će ih biti još, a imate i dodatne opcije kojima svoje printove možete učiniti jedinstvenim tako što će oni sjajiti u mraku ili se presijavati. Oni koji bi da naprave nešto jedinstveno u pogledu bojenja, mogu upotrijebiti njihovu bijelu plastiku koju je lako obojiti i bojama koje se koriste za bojenje odjeće.

UP Mini dolazi sa softverom koji omogućava i individualne postavke kao kod tradicionalnih 2D printera, a koje se odnose na debljinu slojeva ili tip punjenja, pa oni kojima nisu dovoljne defaultne postavke mogu ručno namjestiti sve što ih zanima. Pored toga, proizvođači ističu podršku za CAD alate poput Tinkercada, koji zbog svoje baziranosti na cloudu ima podršku za sve platforme. Većina CAD programa može eksportovati projekte u STL format, pa ovaj printer radi i sa 3DSMaxom, Autodesk Inventorom, Solidworksom, Rhinom, Creom i sličnima. Ovaj uređaj košta oko 1.300 USD.

http://3dprintingsystems.com/products/up-mini-3d-printer

 

Ultimaker 2

Ultimaker 2 najnoviji je open source 3D štampač firme Ultimaker iz Holandije. Dimenzije štampača su 357 x 342 x 388mm, dok je volumen izgradnje 230 x 225 x 205 mm. Brzina printanja iznosi 30 - 300mm po sekundi, a rezolucija slojeva do 20 mikrona. Ultimakerov softver podržava Linux, OS X i Windows, a u odnosu na svoj prvi 3D štampač, iz firme su u Dvojci omogućili veći volumen printanja uz dosta hardverskih poboljšanja. Okvir ovog uređaja napravljen je od aluminijsko-polimerskih panela i akrilika, dok LED trake osvjetljavaju 3D printer iznutra što, kada se štampa noću, doprinosi ugođaju sličnom onom u spa odmaralištima.

Njegova nova elektronika digitalno kontrolira struju motora umjesto preko fizičkog potenciometra. To znači da se pri radu koristi manje struje, pa motori proizvode manje buke. I softver je dodatno poboljšan, pa ovaj printer siječe predmete brže od konkurencije. Pored toga, kompanija je razvila UltiGCode, koji omogućava bolje definisanje slojeva materijala u štampaču, a kad svemu tome dodamo još i štampanje sa SD kartice, te jednostavan interfejs, onda znate da cijena od skoro 2.000 EUR... jednostavno nije vrijedna toga. A, mislili ste da ću napisati nešto drugačije, a? E, pa neću. 

https://www.ultimaker.com

 

QU-BD OneUp 3D Printer

Poznatiji kao trenutno najjeftiniji 3D printer, jer košta samo 199 USD, OneUp ima okvir izgrađen od melaminom premazane šperploče, a minimalna visina slojeva iznosi 50 mikrona. Kvaliteta izrade je, sudeći prema trenutnim izvještajima, identična većini poznatih i skupljih 3D štampača, ali ovdje sve to dobijete za okvirnu cijenu jednog Xboxa 360. Uštedu su postigli tako što su u izradi ovog 3D štampača koristili materijale koje su već imali i nisu znali šta bi s njima, ali su se pobrinuli da to ne utiče na kvalitet isprintanog predmeta. 

Što se tiče ostalih specifikacija, njih ćete lako provjeriti i sami (naravno, ukoliko budete zainteresovani za kupovinu), a mi ćemo spomenuti još samo to da brzina printanja iznosi 100 mm po sekundi. Inače, ovaj printer ne razlikuje se mnogo od onih koje proizvodi Makerbot – to jest, onima koji ne padaju na izgled, sve će biti super. Jer, mora se priznati, kako bi uštedjeli, iz firme su napravili jadnog goluždravog ptića kojeg bi većina ljudi osjetljivih na ljepotu, držala isključivo u garaži. 

http://quintessentialuniversalbuildingdevice.com

 

M2 3D Printer

Ovaj ljepotan čeličnog okvira treća je generacija 3D štampača koje nudi firma MakerGear. U ovom konkretnom modelu, uspjeli su svesti debljinu svakog pojedinačnog sloja printanog materijala na “debljinu” tanju od lista papira. Ako uzmemo u obzir da su takvi slojevi inače debeli između 0,3 i 0,1 milimetara što bi, prevedeno u nešto opipljivije mjere, bila debljina između jednog i tri lista papira, onda se ovo može smatrati itekakvim napretkom u tehnologiji 3D štampača. Kako bi izbjegli neophodnost neprestanog podešavanja okvira štampača (koji su do sada bili uglavnom pravljeni od šperploče koja je znala biti klimava i bila osjetljiva na loše vremenske uslove kao što je vlažnost zraka), oni su odlučili doskočiti tome i za okvir M2 3D printera koristiti čelik. 

Ostali alati ovog modela napravljeni su od aluminijuma hvaljenog zbog njegove preciznosti, a za one koji ovaj uređaj naruče van granica SAD-a, dostavit će ga sa utikačem koji odgovara energetskim zahtjevima zemlje u koju se šalje. Također imaju dostupan opcionalni LCD kontroler koji korisnicima omogućava da koriste M2 printer bez konektovanja na PC. Rezolucija M2 3D printera je 0,1mm do 0,25mm, a pozicioniranje 0,01mm. Tipična brzina printanja predmeta je, ovisno o njihovoj veličini, 300 mm po minuti, a teži 12,7 kg. 

http://www.makergear.com/products/m-series-3d-printers