Vjerovali vi ili ne, četvoronožni roboti se ne konstruišu samo zato da bi nama, običnim smrtnicima, bilo neugodno pri pogledu na njih, nego i zato jer mogu preći preko više prepreka i doći do onih dijelova terena kojima roboti na točkovima ne mogu prići. Međutim, nije neka novost da su do sada takvi roboti bili neefikasni, trošili previše energije i bili i ostali nezgrapni kao burad napunjena sa 50 litara vode.

Ovakvi roboti, poput proslavljenog BigDoga, poprilično su tromi i teški, pa ih je u situacijama u kojima se od njih zahtijeva veća brzina kretanja do sada bilo teško kontrolisati. MIT-ovci su ovu stvar ispravili, pa njihov Cheetah može održavati svoju ravnotežu dok trči ili skače.

Kako bi to postigli, dugo su proučavali kretanje pravih životinja poput pasa i mački – a posebno geparda, pa su njihovo ponašanje i pokrete iskoristili kako bi kreirali novi algoritam za poskakivanje. I zaista, sudeći prema onome što su pokazali članovi tima koji su radili na ovom projektu, njihov robot je za oko 20 posto efikasniji u odnosu na ostale četvoronožne robote.Jednom kada su inžinjeri sa MIT-a uspjeli izračunati koliko noga (živog stvorenja i robota) treba biti u zraku, a koliko dugo na zemlji, to im je pomoglo da uprate koliko sile treba upotrijebiti na toj nozi kako bi se nadomjestila sila gravitacije. Ova informacija omogućila im je da uspješno kontrolišu poskakivanje mehaničkog četvoronošca pri različitim brzinama.

Tako je Sangbae Kim, jedan od članova MIT-ovog tima, rekao kako je njihov robot efikasan kao i prava životinja, a može i duže trčati u odnosu na ostale robo-četvoronošce. Inače, ovaj Straško je visok 0.9 metara i isto toliko dug, a može trčati do 16 kilometara na sat. Također, može poskočiti do 30cm uvis i može preskočiti prepreku višu od 30 centimetara.

Cheetah za sada koristi samo 40 posto svoje energije, a očekuje se da će uskoro moći praviti i veće skokove, te da će mu se i brzina sprintanja povećati na 48km na sat. Međutim, MIT-ovci mu moraju pažljivo povećavati energiju kako ne bi rizikovali oštećenja. Ah, šta da vam kažemo: nikada dovoljno creepy vijesti o creepy robotima.

1/1