Kažu, platite $10.000 i dobit ćete prvi pravi hoverboard. "PRAVI hoverboard?" – mislite vi, kad ono – riječ je o prcvoljku koji je samo igračka u odnosu na ono na šta većina nas pomisli kada se spomene riječ hoverboard.

Hoverboard Hendo je Kickstarter projekat, koji je već zaludio ljude u tolikoj mjeri, da je tražena cifra od 250.000 US dolara već odavno premašena. U trenutku pisanja teksta prikupljena suma iznosila je više od $400.000, a do završetka kampanje je ostalo više od 40 dana. Hendo hover koristi istu elektromagnetnu levitaciju kao i Maglev brzi vozovi, samo što nije ni izbliza toliko impresivan. Dobio je ime po svom izumitelju i osnivaču firme Arx Pax, Gregu Hendersonu, inače po zanimanju arhitekti, pa nije ni čudno što lik pored Hendoa ima i patent na levitirajuće kuće otporne na zemljotrese.

Glavni napredak ovog lebdećeg skateboarda ogleda se u energetski efikasnom lebdenju za koje je odgovorna posebna Arx Paxova tehnologija, Magnetic Field Arhitecture (MFA), a koja olakšava usmjeravanje magnetnog polja. Ako se polje podesi kako treba, trebalo bi se moći iskoristiti i za upravljanje te balansiranje hoverboardom.

Ipak, uprkos MFA tehnologiji, trenutni prototip Hendoa može lebdjeti samo nekih sedam minutica – više vam treba da skuhate gotovu supu. Kao još jednu prednost hoverboarda, iz firme navode i to što bi stvaranje uslova za njegovo korištenje trebalo biti znatno jeftinije od Maglev željezničkog sistema. Tako bi metar MFA staze trebao koštati "samo" $10.000, budući da hoverboardom ne možete lebdjeti iznad čega vi hoćete (kao što bismo htjeli zahvaljujući filmu Povratak u budućnost II), nego vam treba specijalna površina napravljena od, naprimjer, bakra ili aluminijuma od koju bi se magneti "odgurivali".

1/1

Međutim, ovo su još uvijek priče za malu djecu, jer trenutni prototip zaista ne nudi puno toga. Uostalom, kao što ćete vidjeti u priloženom videu, Hendo nije baš najimpresivnija stvar koju ste vidjeli za svoga života. Meni su impresivniji moji kaktusi kada procvjetaju. Ako ste se nadali adrenalinu i zabavi, mogli biste biti razočarani viđenim.

Svoje prve hoveboarde Arx Pax će početi distribuirati na dan kada je u drugom dijelu Povratka u budućnost Marty McFly stigao u budućnost: 21.10.2015. godine. Kompanija također nudi i isti tip tehnologije u malim kutijama nazvanim Whitebox Developer Kit, koju možete dobro pregledati i u principu – igrati se s njom koliko vam volja. Kutije koštaju dosta manje od hoverboarda ($300) i bit će dostupne od 2015. godine.

http://www.hendohover.com/#/