Tako Microsoftov odjel za vizualizacije i interakciju radi na grudnjaku koji je u mogućnosti detektirati emocije. Iako zvuči suludo, informacije su itekako tačne, te su puštene u javnost kao odgovor na Sony SmartWig projekat. Naime, ekipa iz Microsofta je grudnjak opremila žiroskopom i akcelerometrom, kao i elektrokardiogramom (EKG) i elektro-dermalnim senzorom - svi ovi uređaji zajedno mjere tjelesne funkcije i nivoe stresa. Prilikom testiranja, grudnjak je komunicirao sa mobilnom aplikacijom, a u cilju davanja obavijesti o trenutnom emocionalnom stanju i prevenciji prejedanja uzrokovanog negativnim emocijama.

Ženski testeri su nosili grudnjak po šest sati dnevno, ali prema riječima jedne od vođa projekta, Aste Roseway, proces je bio pomalo “naporan za vlasnice sensing sistema” jer su se “ploče morale puniti svaka tri do četiri sata”. U naučnom radu koji je objavljen kao rezultat testiranja, istraživači su ustvrdili da je “grudnjak savršen izbor jer nam je omogućio postavljanje EKG-a blizu srca”. S druge strane, pokušaji da se napravi muška verzija donjeg veša sa senzorima se dokazala manje uspješnom, većinski jer su se senzori nalazili daleko od srca.

Iako zvuči pomalo neozbiljno, tehnologija koja se može nositi je u zadnje vrijeme postala itekako popularna, te je većinski fokusirana na ženski dio populacije. Prošlog mjeseca je pušten u prodaju i prvi grudnjak sa Twitter konekcijom, a koji je automatski pravio Tweetove svaki put kada je otkopčan sa ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka kroz samopregledanje. Krajem prošle godine, jedna američka kompanija je dobila patent na grudnjak koji analizira toplotno isijavanje srca, a u cilju ranog otkrivanja raka. Konačno, kao odgovor na masovna silovanja u Indiji, Manisha Mohan i dvoje njenih kolega su razvili grudnjak sa senzorima i strujnim kolom, koji ispušta električni šok ako neko pokuša fizički napastvovati osobu koja ga nosi.

Sa pozitivnije strane, mnogi odjevni predmeti koriste tehnologije za pomoć osobama sa invaliditetom ili za potrebe čiste zabave. Tako je Halley Profita, studentica sa univerziteta u Koloradu napravila Flutter, elegantnu haljinu koja unutar sebe krije komplikovanu mrežu mikrofona. Njihovi mikrokontroleri komuniciraju jedni sa drugima, te “glasaju” o smjeru iz kojeg dolazi zvuk, nakon čega ispuštaju blagu vibraciju u smjeru iz kojeg zvuk dolazi. Time, senzori kroz haptički osjećaj omogućavaju veći stepen interakcije osobama sa poteškoćama sa sluhom. “Ljudi sa poteškoćama određene proizvode ne žele koristiti samo zato jer izgledaju ružno”, kaže Profita. “Oni izazivaju pažnju i pomjeraju fokus na sâm uređaj, a ne na ljude, a to niko ne želi”. Zbog toga, Profita želi stvarati uređaje koji se estetski lijepi i funkcionalni, ali koji istovremeno pomažu, ali i “ne skreću pažnju na samu poteškoću koja postoji”.

1/1

 Pored toga, dizajner Asher Levine je u svoje odjevne predmete počeo ugrađivati minijaturne Bluetooth odašiljače, a koji u kombinaciji sa vašim pametnim telefonom mogu slati ili alarm da ste zaboravili svoje rukavice ili da vam je neko “klepio” jaknu, pa je onda možete naći putem GPS signala na Google mapama. Konačno, Machina Midi jakna unutar sebe posjeduje široki spektar različitih senzora, koji omogućavaju da korištenjem ruku na određenim dijelovima jakne stvarate muziku ili svirate instrumente. Linda Machina, koja je pokretač projekta, tvrdi da će MIDI jakna postati “platforma”, te da je sviranje muzike samo prvobitna funkcija, ali da će se uskoro otvoriti hack store na kojem će se “korisnicima omogućiti da uploaduju svoje programe i verzije programa”, što može omogućiti korištenje jakne za miksanje videa, korištenje Kinecta, iPoda, itd.

Asher Levine kaže da je izuzetno uzbudljivo stvarati nove stvari danas, gdje je tehnologija upletena u svaki aspekt društva. “Tehnologija poboljšava iskustvo bivanja čovjekom”, a s obzirom da ga odjeća pokriva, neophodno je da i ona bude integrisana u moderne tokove. S druge strane, autorica Flutter haljine kaže kako je neophodno da ovakav sistem bude apsolutno “bez greške”, jer bi bilo vrlo opasno da se neko u potpunosti oslanja na njegove funkcije, pogotovo u situacijama opasnim po život, a da on onda otkaže poslušnost. Konačno, Monisha Mohan kaže da je u pitanju “velika odgovornost” zaštititi žene od silovanja u Indiji, i da se nada da će tehnologija uklopljena u njene kreacije pomoći.