Riječ je o Leia Display System uređaju, djelu Poljaka Daniela Skutele, koji omogućava prikaz slike u zraku – to bi bio njegov opis najjednostavnijim mogućim jezikom. LDS koristi kombinaciju svjetla, vodene pare i zraka kako bi stvorio transparentnu površinu za prikaz slike, s time da takvu sliku bez problema možete "dodirivati" i prolaziti kroz nju. Dakle, LDS može postati interaktivan tako što se prevori u veliki touchscreen i u stanju je detektovati vaše dodire rukama ili prstima.

Posebni senzori u kombinaciji sa softverom firme Leia Display System pretvaraju ekran u ogromni tablet uređaj, što dovodi do stvaranja zanimljivih vizuelnih efekata koji komotno mogu poslužiti i za snimanje zanimljivog muzičkog spota. Dakle, muzičari, ako imate novac za nešto ovakvo, snimanje spotova bi vas dugoročno moglo manje koštati. Njihov patentirani sistem stvaranja laminarnog strujanja zraka sa velike udaljenosti čini Leia Display System izuzetno stabilnim za prenos najrazličitijih "zračnih" projekcija, a iako su slike za sada dvodimenzionalne, već se radi na njihovom 3D prikazu.Pošto se slike stvaraju projektorom, treba napomenuti da nema neke posebne preporuke kakav tip projektora možete koristiti uz ovaj uređaj, a pored toga, uređaj nije ni pogodan za korištenje napolju. Ukoliko želite da se slika može vidjeti sa obje strane, onda će vam trebati dva projektora.

Zbog scenski zadivljujućeg prikaza, Leia se uglavnom koristi na raznoraznim eventima, koncertima i u marketingu za stvaranje vizuelno privlačnih i interaktivnih reklama, ali se može koristiti i u muzejima u svrhu interaktivnih izložbi. LDS ekrani za sada dolaze u dvije veličine: 95 x 70 centimetara i 3 x 2,5 metara, sa mogućnošću povezivanja sa drugim ekranima kako bi se na kraju dobili jumbo ekrani. Iz kompanije naglašavaju da LDS mogu napraviti u bilo kojoj veličini, ali to zahtijeva i posebnu cijenu koja u takvim slučajevima sigurno neće biti mala. Koliko para, toliko muzike.

Prvom spomenutum modelu, Leia S-95 treba 400 ml vode za jedan sat rada, dok Leia X-300 koristi skoro četiri litra vode za isti period. I dok ima obezbijeđenu vodu, LDS će nastaviti raditi bez prekida. Kao što su i sami kreatori naveli, Leia je svojevrstan isparivač – ali jedan poprilično impresivan isparivač. Cijena ovog uređaja nije nigdje navedena, nego ih morate kontaktirati preko e-maila, a nama najbliža ispostava je ona iz Poljske ili Francuske.

http://www.leiadisplay.com/

1/1