Iz MIT-a opet stižu zanimljive vijesti: radi se o podvodnim robotima koji će biti zaduženi za otkrivanje pomorske trgovine drogom. Prototip su već razvili, zajedničkim snagama, student završne godine MIT-a Sampriti Bhattacharyya i Harry Asada – profesor inžinjeringa na ovom prestižnom univerzitetu, a prezentiran je na nedavno održanoj Internacionalnoj konferenciji o inteligentnim robotima i sistemima u Chicagu. Ova loptica (jer oblik mu je zaista loptast) dizajnirana je tako da se kreće uz sam trup broda te da upotrebom ultrazvučnog senzora detektuje prazne prostore u trupu ili mjesta u propelerskim oknima – obje stvari poznate po tome što služe za skrivanje nedozvoljenih supstanci.

Prvenstveno dizajniran sa ciljem da traži pukotine u rezervoarima nuklearnih reaktora, za ovaj tip podvodnih robota ubrzo se ispostavilo da mogu i nešto više – tragati za drogom na način na koji niko drugi ne može. Sam robot podijeljen je na dvije polovine: jedna je vodootporna, dok je druga vodopropusna. U prvom, vodootpornom dijelu, nalazi se litijumska baterija i ostala elektronika, dok drugi, vodopropusni dio sadržava šest pumpi koje izbacuju vodu kroz cijevi i tako pokreću robota prema naprijed.

Robot bi mogao dobiti mogućnost i udaljenog skeniranja brodova.

MIT-ov podvodni robot za sada se kreće brzinom između pola i jednog metra po sekundi dok je istovremeno pritisnut uz trup broda, a jednom napunjena baterija za sada traje samo oko 40 minuta. Naučnici se nadaju da će ovom uređaju uskoro moći dodati neka poboljšanja u vidu baterija na bežično punjenje, te da će mu poboljšati pogonske sisteme kako bi se produžilo vrijeme njegovog rada na do 100 minuta po punjenju baterije. Strukturni elementi ovog borca protiv droge napravljeni su pomoću 3D printera, što ovom tipu robota značajno smanjuje proizvodnu cijenu: tako bi proizvodnja svakog od njih mogla koštati samo $600.

1/1

Međutim, MIT-ov podvodni robot još uvijek nije testiran sa ultrazvučnim senzorom. Za sada je testirana samo njegova sposobnost podvodnog kretanja u pravoj liniji, te da li je u stanju ostati u kontaktu sa podvodnom površinom. Kada završe sa testiranjem spomenutih stavki, naučnici mu planiraju poboljšavati performanse koliko god mogu, a u to se ubraja i korištenje ultrazvučnog skenera bez direktnog kontakta sa trupom. To bi ovakvom robotu pružilo mogućnost i udaljenog skeniranja brodova u potrazi za drogom.

I tu ne prestaju zanimljivosti kojima obiluje ovaj švrćo: zahvaljujući tome što je malen i okretan, te zbog njegovog jedinstvenog pogonskog mehanizma koji ne ostavlja nikakav vidljiv trag iza sebe, ovaj robot bi se (i ostali koji će biti konstruisani), bar u teoriji, mogao prikriti u skupini algi ili drugoj vrsti morske kamuflaže i potpuno neopažen provjeriti brod, što bi vlastima pomoglo da na prepad uhvate krijumčare dok se ovi nisu još ni snašli. Zaista, opaka stvar.