Skully AR-1 (Augmented Reality) prva je motociklistička kaciga koja ima ugrađen HUD sistem, koji motoristima omogućava praćenje svih bitnijih informacija preko prozirnog ekrana, bez ometanja pogleda na put. AR-1 ima i stražnju kameru koja pokriva vidno polje od 180 stepeni, a slika sa nje se prikazuje na donjoj desnoj strani ekrana. Ova kamera vozaču pruža pogled na cestu i sve što se dešava iza njega, pa onaj ko je bude koristio praktično neće imati mrtvih uglova – naprotiv, motoristi će imati veću preglednost vidokruga nego ikada do sada.

Ova aerodinamična kaciga napravljena je od polikarbonata i otporna je na vodu kako bi zaštitila elektroniku smještenu u njoj, a antireflektivni vizir po imenu "E-Tint" otporan je na ogrebotine i loše uslove usljed smanjene vidljivosti (npr. kada je napolju maglovito). U sve je uključena i integrisana GPS navigacija, Bluetooth konekcija, te smartphone aplikacija koja podržava iOS i Android operativne sisteme. To znači da će ljubitelji brzine moći povezati svoj smartphone sa kacigom i obavljati telefonske pozive ili slušati muziku preko streaminga dok uživaju u vožnji. Proizvođači planiraju objaviti i razvojne alate za izradu korisničkih aplikacija koje će proširivati funkcionalnost kacige.

Sve ove mogućnosti su povezane softverom za prepoznavanje glasa koji je ugrađen u Skully AR-1. Preko njega možete naštimati optimalan položaj svake kamere koja snima put iza vas i to tako da bude usklađen sa vašom visinom.

1/1

Dokaz koliko se ljudima svidjela ideja ove kacige jeste to što je IndieGoGo kampanjom sa ciljnom cifrom od 250 hiljada dolara, već skupljeno nevjerovatnih dva miliona dolara. Do završetka kampanje je ostalo još samo petnaestak dana, a oni koji su je naručili po specijalnoj promotivnoj cijeni od $1500 (za države van SAD-a), dobili su je 100 dolara jeftinije nego što će kaciga koštati kada krene u slobodnu prodaju. Pored toga, motoristi će moći birati između dvije boje: mat crne i bijele.

E sad, ako zanemarimo mogućnost hakiranja ove fenomenalne kacige, može se reći da je Skully AR-1 najbriljantniji komad motorističke opreme ikada napravljen, još od vremena nastanka prvog Harleyja. Kako sve zajedno izgleda, pogledajte u promotivnom videu firme Skully Systems:

http://www.skullysystems.com/#intro