Jetpack nazvan 4MM (4 Minute Mile) konstruisao je student inžinjerstva – Jason Kerestes sa Univerziteta u Arizoni, sa krajnjim ciljem da onaj ko ga nosi, može pretrčati jednu milju, odnosno 1609 metara za najviše četiri minute. 4MM je težak otprilike pet kilograma i trenutno se testira za potrebe vojske, mada se ne isključuju ni njegove drugačije primjene u budućnosti. U principu, ovakav jetpack bi vojnicima mogao značiti razliku između život i smrti: što vojnik može brže trčati, to je veća vjerovatnoća da će se ranije dočepati zaklona.

Uređaj je prvi testirao atletičar Alexander Chapin, koji je sa pet kilograma teškim jetpackom na leđima prešao udaljenost od 200 metara za 25 sekundi. To su tri sekunde brže nego kada je istu udaljenost prelazio bez jetpacka na leđima. S obzirom na to da je riječ o prototipu, rezultati definitivno obećavaju. Dakle, umjesto uobičajene brzine koja za jednu milju iznosi 5 minuta i 20 sekundi, Chapin je zahvaljujući 4MM-u trčao 18 sekundi brže!

A kako uređaj zapravo funkcioniše? Jetpack 4MM ima dvostruke mlaznice koje proizvode konstantan potisak što doprinosi trkačevoj brzini, a konstruisan je tako da daje dodatnu snagu kukovim i zglobovima, što opet smanjuje potrošnju energije trkača koja mu je potrebna za prelazak ove udaljenosti. Cijela konstrukcija napaja se litijumskim baterijama.Jetpackom 4MM trenutno se upravlja preko daljinskog uređaja, ali studenti i profesori spomenutog univerziteta, koji su također učestvovali u ovom projektu, planiraju unaprijediti način upravljanja kako bi ga mogao kontrolisati sam trkač.  

Za ovaj projekat već je zainteresovana i DARPA koja im se i obratila sa zahtjevom za uređajem, pa će se Jasonu vrlo vjerovatno ispuniti želja da njegov izum nose američki vojnici.  Inače, 4MM je dio vladinog projekta nazvanog iProjects, kojem je cilj da spoji industrijsku proizvodnju sa idejama i originalnošću studenata, kako bi se što prije pronašla inovativna rješenja za neke bjelosvjetske probleme. To jest, probleme američke vojske.

http://researchmatters.asu.edu/videos/jetpack-helps-soldiers-run-faster

1/1