Djelo indijskog startupa Ducere Technologies, LeChal (na Hindu jeziku: povedi me sa sobom) patike vas vibriranjem usmjeravaju prema željenom odredištu, a trenutno izgledaju kao dio kostimografije nekog starog SF filma. Međutim, za one kojima njihov izgled ne odgovara, kompanija u ponudi i ima i hi-tech uloške za obične patike, koji će raditi isto što i kompletan proizvod.

Jedna od zanimljivijih beneficija LeChal patika jesta ta što, ukoliko ih nosite, nikada više nećete zaboraviti ponijeti smartphone sa sobom. Naprimjer, ako nosite ove patike i zaboravite telefon na stolu u kafiću, čim se malo udaljite, patike će početi vibrirati, što će vas podsjetiti na to da ste nešto zaboravili. Pored toga, LeChal mjeri i broj načinjenih koraka, pređenu udaljenost te broj potrošenih kalorija, pa ih mogu koristiti i fitness zaluđenici. Ove patike dolaze sa odvojivim bluetooth primopredajnikom preko kojeg se mogu povezati sa smartphone aplikacijom koja, pomoću Google Mapsa, upućuje korisnika kada treba skrenuti nalijevo ili nadesno kako bi stigao na željenu lokaciju. Bitno je spomenuti i to da će Lechal aplikacija biti dostupna za Android, iOS i Windows uređaje.

Razlog nastanka ovakve obuće ipak nije trendovske prirode. LeChal patike nastale su prvenstveno zbog ljudi sa posebnim potrebama, kao što su oboljeli od Alzheimera i osobe koje imaju poteškoće sa vidom, te roditelja koji na ovaj način mogu pratiti svoju djecu kako se ne bi izgubila. Zapravo, Očni institut iz Hyderabada, LV Prasad, već je počeo testirati mogućnosti LeChala na svojim pacijentima. Kako patike rješavaju probleme vezane za orijentaciju, stručnjaci sa očnog instituta kažu da bi mogle biti odlična dopuna štapu kojim se služe slabovidne osobe pri izlasku napolje.

1/1

Ipak, ni ovaj izum nije pošteđen nekih nedostataka. U ovom slučaju, problem bi mogao predstavljati kvar baterije kao i gubljenje bluetooth konekcije, ali bi se ovakvi problemi mogli riješiti uz pomoć nekog člana porodice ili prijatelja koji bi u stvarnom vremenu dobivali podatke o lokaciji na kojoj se osoba koja nosi patike nalazi.

Iako su LeChalice namijenjene osobama sa posebnim potrebama već u prodaji, planira se i njihova komercijalizacija na masovnom tržištu, pošto ih mogu nositi svi. Posljednjih godina nosiva tehnologija doživljava veliki boom, a očekuje se da će zarada od ovakvih proizvoda do 2018. godine iznositi 19 milijardi dolara. Što se tiče cijene, LeChal patike prodavat će se po cijeni od $100 i $150, a prodaja će krenuti krajem godine u Indiji i SAD-u.

Za one zabrinute za cyber sigurnost, iz Ducere Technologiesa kažu da neće skladištiti nikakve podatke o kupcima, te da se ponose svojim izuzetno jakim sigurnosnim mjerama. Kakve su to sigurnosne mjere – nisu rekli. Ionako nije ni bitno. Uskoro ćemo jesti iz hakabilnih tanjira, spavati u hakabilnim krevetima, a što se tiče prevoza, to je bar gotova stvar – već se vozimo u hakabilnim automobilima.

http://lechal.com/