Kao po dogovoru, grafički giganti AMD i Nvidia su proteklih mjeseci, u svega nekoliko sedmica razmaka, najavili nove tehnologije koje bi mogle donijeti pravu malu revoluciju u način pravljenja igara, ali i uživanja u njima. AMD Mantle bi tako trebao konkurisati Direct3D i OpenGL API-jima i developerima ponuditi izravniji pristup hardveru, te im usput olakšati kreiranje multiplatformskih igara za PC i konzole nove generacije koje su, podsjećamo, bazirane na AMD-ovim CPU i GPU rješenjima. Sa druge strane, Nvidia je igrala na kartu hardvera, te predstavila novu tehnologiju koja bi trebala eliminisati omraženo “štekanje” uzrokovano promjenama u framerateu, kao i kašnjenje signala i pucanje slike, te, samim tim, u potpunosti ukloniti potrebu za V-syncom.

AMD Mantle

Prvi na redu za detaljnije seciranje je AMD, koji je svoj novi grafički API (Application Programming Interface) predstavio početkom oktobra prošle godine. Za neupućene, grafički API određuje kako će softver – u ovom slučaju igre – komunicirati sa hardverom, ali i kako će softverske komponente komunicirati jedna sa drugom. Grafički API kojeg ćete danas pronaći u većini igara je svakako Direct3D, dio Microsoftovog DirectX paketa API-ja namijenjenog Windows operativnim sistemima, ali, isto tako ne treba zaboraviti ni multiplatformski OpenGL.

No, ostavimo na trenutak DirectX i OpenGL po strani – Mantle je novi igrač i izgleda kako je tu da ostane. I to, za sada, samo na PC platformi i konfiguracijama u kojima se kriju AMD grafičke kartice bazirane na GCN (Graphics Core Next) arhitekturi, iako nije isključeno ni to da će u budućnosti biti kompatibilan i sa GPU čipovima iz Nvidie i Intela. Što se tiče samog Mantle API-ja, riječ je o softverskom rješenju koje bi razvoj PC igara trebalo približiti procesu kreiranja igara za konzole.

1/1

Naime, vjerovatno vam je dobro poznat vječiti problem kreatora multiplatformskih igara – sa jedne strane imaju unificirani hardver na konzolama i operativni sistem koji ne stoji na putu između igre i hardvera, dok se sa druge moraju suočiti sa bezbroj mogućih kombinacija procesora, grafičkih kartica i količine memorije koje se kriju u mašinama PC igrača, uz operativni sistem koji će “pojesti” dobar dio hardverskih resursa koji bi, u idealnom slučaju, bili na raspolaganju samoj igri. I tu na scenu stupa Mantle, grafički API za PC platformu kojeg su programeri iz švedskog studija DICE i kreatori Battlefield serijala opisali kao “low-level high-performance console-style” i koji u biti omogućava igrama da efikasnije iskoriste GPU, bez da ovise o glavnom procesoru kao što je to slučaj sa drugim API-jima.

Pored toga, iz AMD-a tvrde kako Mantle igrama omogućava da iscrtaju i do 9 puta više objekata i pratećih elemenata na ekranu (eng. draw calls; podrazumijeva sve objekte, materijale i elemente koji se iscrtavaju, uključujući svjetla, sjene itd.), tako što će smanjiti opterećenje glavnog procesora. Također, Mantle omogućava i direktan pristup GPU memoriji, podršku za multithreaded paralelno CPU renderisanje za osam jezgri, nove tehnike renderisanja, bolje performanse u odnosu na high-level API-je kakvi su DirectX i OpenGL, a navodno bi trebao i dobrim dijelom eliminirati opadanje frameratea, micro stuttering i texture corruption probleme koji se javljaju u igrama. Uz sve to, iz AMD-a obećavaju i da kreatori igara više neće toliko ovisiti o postojećim drajverima i njihovim nadogradnjama – drugim riječima, Mantle bi mogao biti “krivac” za izdavanje manje bugovitih igara, a ukoliko se tu i tamo potkrade koji bug uzrokovan grafičkom karticom, proces patchiranja igara bi trebao biti puno brži.

No, teoriju na stranu – gdje to sve ostavlja Mantle na samom tržištu grafičkih kartica i novih igara? Pa, obzirom da obje konzole nove generacije – i PlayStation 4 i Xbox One – koriste AMD-ovu Graphics Core Next GPU arhitekturu, Mantle bi mogao biti revolucionaran grafički API jer bi developerima trebao olakšati i pristup hardveru i prebacivanje igara sa konzola na PC. Što bi moglo značiti da AMD ima dobre šanse da zagospodari tržištem tokom idućih 5-6 godina, koliko se očekuje da će trajati aktuelna osma generacija konzola, dok bi igrači mogli uživati u boljim performansama u odnosu na igre koje koriste DirectX i OpenGL.

Naravno, u cijeloj priči ostaje još da se vidi kako će na Mantle reagirati Microsoft i da li će ponuditi neki novi i efikasniji DirectX, a svakako se nadamo da će AMD ponuditi Mantle na korištenje i konkurentskim proizvođačima grafičkih kartica – prije svega Nvidiji – iako nas ne bi puno začudila ni najava posebnog API-ja iz zelenog tabora. Također, tu su i šanse da im AMD ponudi Mantle i da se nakon toga pokaže da isti najbolje i najefikasnije radi sa AMD hardverom, što Nvidiju opet postavlja u nezavidan položaj.

I na kraju, ono najbitnije, ostaje da se vidi da li će kreatori igara prigrliti Mantle i koliko će isti zaista poboljšati performanse u igrama. Prvi naslov koji bi trebao dobiti podršku za AMD-ov novi API je Battlefield 4 (nažalost, izgleda kako će patch koji u igru donosi Mantle podršku biti objavljen tek nakon odlaska ovog broja u štampariju), a najavljena je i podrška u svih 15 budućih EA igara koje budu koristile Frostbite 3 grafički engine, kao i u novoj svemirskoj simulaciji Chrisa Robertsa – naslovu Star Citizen – te nadolazećem Thiefu.

Nvidia G-sync

I dok su u AMD-u razvijali novi grafički API koji bi se trebao pobrinuti za smanjivanje, ako već ne i potpuno uklanjanje problema sa framerateom i “štekanjem”, Nvidia je razvila potpuno novu tehnologiju za monitore, koja bi se na nešto drugačiji način trebala obračunati sa svim problemima sa framerateom. Naime, kao što smo vam prije nekoliko mjeseci već objasnili u našem tekstu sa uputstvima za detaljnije podešavanje grafičkih opcija u igrama, V-sync je opcija koja će se pobrinuti za uklanjanje problema pucanja slike na ekranu. Što je sa druge strane posljedica varijabilnog frameratea i njegovog sukoba sa frekvencijom osvježavanja monitora. No, kada uključite V-sync, on sa sobom povlači i neke druge probleme – umjesto pucanja slike, sada su tu nešto veći input lag, odnosno kašnjenje in-game reakcije na pritisnute tipke i unesene komande, kao i “štekanje” koje se manifestuje kada framerate nije usklađen sa frekvencijom osvježavanja ekrana – tj. kada na ekranu nemate stabilnih 30, 60 ili, u slučaju 120Hz monitora, 120 sličica u sekundi.

A obzirom da je kompletan problem uzrokovan potrebom da se grafička kartica prilagođava frekvenciji osvježavanja ekrana – što je zaostavština iz dana CRT monitora – Nvidia se dosjetila naizgled vrlo jednostavnog i očiglednog rješenja. Naime, umjesto da se grafička kartica prilagođava monitoru, zašto u monitore jednostavno ne ugraditi posebnu tehnologiju koja će im omogućiti da automatski prilagode frekvenciju osvježavanja video signalu koji im šalje GPU? I tako je nastao G-Sync, poseban hardverski modul koji će se ugrađivati u monitore i koji bi jednom za sva vremena trebao riješiti problem pucanja slike i štekanja uzrokovanog varijacijama u framerateu.

Drugim riječima, implementacija G-Sync tehnologije u praksi omogućava monitorima da prikažu svaki frejm igre istog trenutka kada ga grafička kartica izrenderiše, što u biti znači da bi se igre na G-Sync monitorima trebale pokretati tečnije i to uz oštriju sliku i lakše uočljive detalje. I što je najbolje od svega, iz Nvidie tvrde da većina igara dostupnih na tržištu radi bez ikakvih problema u tandemu sa njihovom novom tehnologijom.

Što se tiče konkretnog hardvera, prvi G-Sync monitori bi se na tržištu trebali pojaviti početkom 2014. i to sa potpisima kompanija Asus, BenQ, Phillips i ViewSonic, a za nestrpljive, Nvidia je najavila i posebne G-sync čipove koje i sami korisnici mogu jednostavno ugraditi u Asusove VG248QE monitore (u Nvidiji procjenjuju da bi kompletan proces ugradnje čipa trebao trajati svega pola sata). A osim kompatibilnog monitora, za uživanje u G-Sync tehnologiji vam je potrebna minimalno GeForce GTX 650 Ti grafička kartica (podržani su i svi drugi modeli bazirani na Kepler arhitekturi), te Windows 7 ili Windows 8 operativni sistem. Nažalost, G-Sync je za sada ekskluzivan za grafičke kartice bazirane na Kepler arhitekturi i neće biti dostupan vlasnicima AMD grafičkih kartica.