Navdy predstavlja najnoviji gadget namijenjen vozačima, kojeg njegovi kreatori predstavljaju kao "Google Glass za vaš automobil", a koji vam omogućava da na kontrolnoj ploči svog automobila jednostavno pristupite porukama, GPS (i drugim) mobilnim aplikacijama sa svog naprednog telefona.

Navdy će se smjestiti na kontrolnu ploču automobila, a sliku će projicirati na 5,1-inčni HUD (head-up display) ekran. Sama slika koju Navdy projicira ne bi trebala ometati vozače tokom vožnje, već bi trebala biti većim dijelom providna, te bi iz njihove perspektive trebala izgledati kao da je udaljena otprilike 180 cm. Također, zahvaljujući projektoru koji je sposoban prikazivati i do 40 puta svjetliju sliku u odnosu na ekran iPhonea, Navdy bi trebao biti upotrebljiv u svim uslovima, uključujući i izuzetno sunčane dane.

A osim što će vam omogućavati da jednostavno pristupite mobilnim aplikacijama tokom vožnje, Navdy će zahvaljujući integrisanoj kameri prepoznavati i neke osnovne kontrole pokretom – na primjer, kako bi odgovorili na dolazni poziv, biće dovoljno mahnuti rukom ili prstom ispred Navdyja, imitirajući klasični swipe pokret sa touchscreen ekrana. Slični "swipe" pokreti će vam također poslužiti i za "listanje" stranica u aplikacijama ili odbijanje dolaznih poziva, a Navdy će klasičnu "palac gore" gesturu protumačiti kao potvrdu određene kontrole ili akcije.

1/1

Sa druge strane, Navdy će prepoznavati i određene glasovne komande, sa kojima ćete tako moći jednostavno upućivati telefonske pozive ("Call [ime osobe iz imenika]"), ili čak diktirati tekstualne poruke.

Od drugih funkcija koje bi Navdy trebao ponuditi, tu je i mogućnost prikazivanja podataka iz diagnostic porta vašeg automobila, poput brzine kojom se krećete, podataka o gorivu, pritisku u gumama i sl. informacija, koje će se pomjeriti u lijevu polovicu ekrana nakon što dobijete notifikaciju o novoj poruci ili dolaznom pozivu, prikazanu na desnoj strani.

Pored svega toga, Navdy će podržavati i streaming muzike sa online servisa kao što su Spotify, iTunes, Pandora i Google Play Music, a odmah nakon izlaska na tržište se očekuje i podrška za turn-by-turn navigaciju u Google Maps servisu. Sve to će pokretati posebno prilagođena verzija Android 4.4 operativnog sistema, a Navdy bi trebao biti kompatibilan sa iOS 7 i Android 4.3 i novijim mobilnim uređajima.

Kada je riječ o samom povezivanju sa mobilnim/naprednim telefonima, Navdy će koristiti Bluetooth 4.0 konekciju (a tu je i WiFi 802.11 b/g/n podrška), tako da se ne morate brinuti za raznorazne kablove i njihovo priključivanje u sam Navdy. No, Navdy ćete ipak morati priključiti u OBD II port vašeg automobila.

Uređaj je za sada u fazi prototipa, a izlazak njegove finalne verzije se očekuje nekada početkom iduće godine, po cijeni od 500 USD, dok ga po nešto nižoj cijeni od 300 USD možete prednaručiti već sada.

https://www.navdy.com/