Perzijski tepisi su na glasu kao najkvalitetniji, naljepši, a vjerovatno i najmekši. Također, svi znaju da su jako skupi. Ko još može sebi priuštiti da bosonog šljapka po perzijskom tepihu? I zato, ma kako prizemno zvučali, nismo mogli a da se ne zapitamo kako bi izgledao tepih od metamaterijala?

Materijal za skrivanje objekata od čula dodira, a koji bi se mogao iskoristiti u ovu svrhu već postoji, samo što još nije ušao u komercijalnu upotrebu. Sve je započelo prije nekoliko godina, kada su naučnici sa Tehnološkog Instituta u Karlsruheu uspješno kreirali mehaničke metamaterijale. U principu, riječ je o čvrstim vještačkim strukturama koje se ponašaju skoro kao tečnost, a te osobine omogućavaju naučnicima da od ovih materijala prave šta god požele.

Recimo, u jedan od primjera mehaničkih metamaterijala spadaju i takozvani akustični metamaterijali, koji mogu manipulisati zvučnim talasima. Međutim, velika vijest leži u činjenici da su naučnici otkrili još jednu njihovu osobinu, a to je sposobnost da sakriju druge objekte koji se nađu unutar njih. Naime, metamaterijali su u stanju da se oblikuju oko nekog objekta i raspršuju pritisak na takav način da ljudi dodirom nisu u stanju osjetiti njegovo postojanje.

Zahvaljujući svom nano-dizajnu, ovaj materijal je nevjerovatno lagan, a i privlačan na prvi pogled. Njegova jedinstvena struktura rezultat je korištenja Nanoscribeovog 3D mikroprintera, namijenjenog printanju mikro i nano struktura. Za sada je riječ o isključivo istraživačkom projektu o kojem još uvijek nema konkretnijih informacija, ali sudeći prema dosadašnjim rezultatima, jasno je da ova vrsta nanomaterijala ima svijetlu budućnost.

Iako neki mediji govore o tome kako bi se oni mogli iskoristiti za pravljenje udobnijih vreća za spavanje, kako kamperi ne bi osjećali kamenje ispod sebe, mi imamo na umu bezbroj drugih, daleko zanimljivijih prijedloga. Za početak, ne treba ni sumnjati da će ova tehnologija doći prvo u ruke vojske, koja bi ga mogla iskoristiti za skrivanje oružja i opreme. Recimo, tanak sloj ovog materijala preko kojeg bi bilo razbacano lišće (ili neka druga kamuflaža), bio bi dovoljan da sakrije bilo kakvu vojnu i drugu opremu, uključujući i ljude, koji pri tome ne bi osjetili gaženje. Znate već, gaženi a maženi.

1/1