Na našu buduću sreću, alarmni sistem za karijes mogao bi se naći u komercijalnoj upotrebi za našega života. Na toj sretnoj okolnosti trebamo zahvaliti timu naučnika sa Princeton Univerziteta, koji su prije dvije godine napravili bežičnu "zubnu tetovažu", odnosno grafenski senzor koji je u stanju otkriti štetne bakterije u zubima i na vrijeme upozoriti na njihovo postojanje. Razlog zbog kojeg je ovaj uređaj nazvan tetovažom, jeste taj što zaista i liči na jednu od onih perivih tetovaža što dolaze uz žvakaće gume kada se stavi na zub.

Ovaj sistem u stanju je detektovati i najmanju količinu bakterija u usnoj šupljini, a tetovaža je napravljena kombinovanjem rastvorive svile i zlata sa grafenom. To združivanje naučnicima je omogućilo stvaranje malog, veoma fleksibilnog senzora izuzetne osjetljivosti, a u do sada sprovedenim testovima, zahvaljujući ovoj tetovaži detektovne su čak i bakterije koje mogu prouzrokovati infekcije koje se moraju liječiti hirurškim putem, kao i neke koje mogu dovesti do čira na želucu.

Da bi napravio jedan ovakav uređaj, tim istraživača morao je prvo utisnuti male grafenske senzore na tanak sloj svile topive u vodi. Nakon toga, taloženjem tankih zlatnih niti (tanjih od paukove mreže) na spomenuti sloj, napravljena je antena čije su niti povezane sa senzorima. Kako bi se senzor dovoljno pričvrstio, postavlja se na zub i zatim se opere vodom: svilena baza se rastvori u vodi, ali grafenski senzori i antena ostaju sigurno pričvršćeni na željenom mjestu.

1/1

Kako bi omogućili uređaju da otkriju određene tipove bakterija, naučnici su pričvrstili peptide na grafenske senzore. Peptidi se vežu za ćelije bakterija i tako omogućavaju istraživačima da detektuju promjenu signala na senzorima – signale zatim prima čitač koji je dovoljno malen da može stati u korisnikovu ruku. Trenutni dizajn "zubne tetovaže" za sada dopušta detekciju signala samo na maloj udaljenosti od oko jednog centimetra, ali se u slučaju potrebe može razviti i za veći domet. Međutim, kako je ipak riječ o zubima, mnogo veći domet joj i ne treba – bitno je da sam korisnik može primiti signal o promjenama u usnoj šupljini.

Za sada se radi na tome da se ovoj spravi produži vijek trajanja i da se zaštiti od različitih oštećenja (poput onih koja nastaju četkanjem zuba), a na nama je da se nadamo da, kada jednom dođe do njegove komercijalizacije, ovaj uređaj neće koštati kao stan u centru Sarajeva.