Čekali smo, nadali se, sa velikim uzbuđenjem čitali najnovije vijesti o Curiosityju – i uvijek iznova se razočarali. Kad god se za neku svjetlucavu stvarčicu snimljenu kamerom Curiosityja ispostavi da je neki njegov mehanički dio ili kamen, jedan dio duše svakog trekkieja razočarano odumre. Međutim, razloga za radovanje i iščekivanje ipak ima.

Nakon tri godine pauze zbog nedostatka finansijskih sredstava, NASA nas je obradovala viješću o skorom završetku svemirske letjelice sa ljudskom posadom – Orion. Ova letjelica jedan je od rijetkih dijelova američkog Constellation programa za istraživanje svemira koji je preživio rezanje troškova od strane Obamine administracije. Prvi testni let bit će obavljen već u decembru ove godine, s tim da tom prilikom u njoj neće biti astrounauta. Ovim testnim letom NASA će samo testirati upravljačke sisteme na letjelici, kako bi ovi bili u savršenom stanju za buduće misije.

I prije završetka projekta, već se zna da Orion ima najveći toplotni štit ikad izgrađen, koji trpi ekstremne temperature koje mogu iznositi preko 2200 stepeni Celzijusa. Pored izuzetno jakog toplotnog štita, Orion će imati računar koji je čak 400 puta brži od onih koji su se nalazili u space shuttleovima. Na samom vrhu letjelice nalazit će se sistem za odvajanje dijela s posadom od rakete u hitnim slučajevima, dok će generalni izgled letjelice više podsjećati na dizajn u SF filmovima iz 50-tih, nego na one fakerske letjelice iz Star Treka.


U svom prvom testnom letu Orion će biti poslan na skoro 5800 kilometara od površine Zemlje, a sve sa nadom da će NASA u narednim godinama uspjeti slati letjelice na udaljenija područja u svemiru, kao što su asteroidi ili Mars. Nakon toga, kapsula će zatim ponovo ući u Zemljinu atmosferu brzinom od preko 32 hiljade kilometara na sat, a bit će opremljena sa tri padobrana koji će usporiti njeno slijetanje.

U budućnosti će Orion biti lansiran na NASA-inim posebnim SLS (Space Launch System) raketama, najjačim na kojima je NASA ikada radila, a prognoze kažu da će ova svemirska letjelica biti spremna za let sa posadom do 2021. godine.

Finalni detalji razvoja Oriona dorađuju se u Kennedyjevom svemirskom centru u Floridi, a mi se nadamo će sunčano floridsko vrijeme potpomoći volju inžinjera da još malo ubrzaju rad na ovom projektu.

http://www.nasa.gov/exploration/systems/mpcv/

 

1/1