Info Redakcija

Info Redakcija

Microsoft je objavio da će nastaviti sa podrškom i izdavanjem sigurnosnih nadogradnji za Windows 10 do 14. oktobra 2025. godine, no istakli su da završavaju sa prodajom licenci za ovaj operativni sistem sa krajem ovog mjeseca.

Naime, kompanija iz Redmonda objavila je zabilješke na stranicama za Windows 10 i Windows 10 Pro verzije svog operativnog sistema da će 31. januar 2023. godine biti posljednji dan kada će Windows 10 biti dostupan za download. Naravno, nakon toga korisnici će i dalje biti u mogućnosti kupiti Windows 10 od drugih prodavača ukoliko imaju unaprijed obezbijeđene licence, no jasno je da Microsoft sve više želi primorati korisnike da pređu na Windows 11. S druge strane Microsoft će poslovnim korisnicima omogućiti podršku za Windows 10 Enterprise i IoT Enterprise verzije čak do 2027. godine.

Windows 10 je trenutno najpopularnija verzija ovog operativnog sistema koji se nalazi na čak 68% računara korisnika, dok Windows 11 trenutno koristi njih 17%, prema posljednjoj anketi koja je provedena u decembru prošle godine.

srijeda, 18 Januar 2023 12:19

CAMM bi mogao zamijeniti SODIMM memoriju

U posljednjih dvadesetak godina, većina prenosnih računara koristila je izmjenjive SODIMM module za memoriju, dok su noviji mali i lagani sistemi opremljeni neizmjenjivom LPDDR memorijom. No, i na tom polju moglo bi doći do izvjesnih promjena.

Naime, organizacija koja upravlja standardima memorije prenosnih računara, JEDEC, glasala je za odobrenje specifikacije CAMM modula, kao potencijalne zamjene za SODIMM memoriju. CAMM je modul koji je prošle godine predstavio Dell, a isti nudi veće brzine i kapacitet memorije, dok zauzima znatno manje prostora. CAMM je kratica za Compression Attached Memory Module, a Dell tvrdi da su moduli koje je predstavio prošle godine 57% tanji od SODIMM-a, podržavaju veće brzine od najbržih SODIMM modula, te nude do 128 GB RAM-a na jednom modulu. Nove specifikacije mogle bi biti usvojene kasnije ove godine, što omogućilo kompanijama osim Della da izdaju svoje prve prenosne računare koji koriste CAMM memoriju, već 2024. godine.

Nakon lansiranja Apple M2 procesora prošlog ljeta, Apple donosi još dva čipa visokih performansi koji će pokretati najnovije MacBook Pro i Mac Mini uređaje ove kompanije.

Apple M2 Pro i M2 Max bazirani su na istoj arhitekturi kao i M2 čip, ali oni donose više CPU i GPU jezgri, te podršku za bržu memoriju i više količine memorije. Apple navodi da M2 Pro i M2 Max nude do 30% brže grafičke performanse od prethodne generacije M1 Pro i M1 Max čipova, dok M2 Pro nudi do 20% brže CPU performanse. Pored toga, svi čipovi M2 serije nude do 40% brže performanse umjetne inteligencije zahvaljujući svojim 16-jezgrenim jedinicama neuronske obrade. Nova linija MacBook Pro modela u verzijama sa 14 i 16 inča ekranima, koji će koristit bolje i brže verzije M2 procesora, dobiće također i bogatiji spisak poboljšanja među kojima su najznačajniji mini LED paneli, 8K HDMI izlauz, Wi-Fi 6E i drugo.

Novi MacBook Pro i Mac Mini uređaji na tržište stižu krajem ovog mjeseca.

Kao što je mnogima poznato i iz naših priloga, Lenovo ima dugu istoriju eksperimentisanja sa Yoga imenom i nizom uređaja iz te serije. Kompanija je najavila neke noviteta za ovu godinu, a među njima je i prvi laptop pune veličine sa dva ekrana.

Lenovo Yoga Book 9i prenosni računar je dizajniran kako bi pokušao smanjiti bolnu tačku prenosnih računara, nedostatka vertikalnog prostora na ekranu, i to jednostavnom idejom integracije dva ekrana. Dva 13,3-inčna OLED ekrana sa 2,8K rezolucijom donijeti će značajno više radne površine slobodne za vaše dokumente, kodiranje ili bilo šta drugo što može povećati vašu produktivnost. Naravno, sve to bez značajnih kompromisa u veličini i težini, jer je zadržana debljina oko 1,5cm i težine ispod 1,5 kg. Možete ga koristiti u bilo kojoj orjentaciji postavkama, a odvojiva bluetooth tastatura i Smart Pen olovka čine ga još produktivnijim uređajem. Biće baziran oko 13. generacije Core procesora sa 16 GB RAM-a i do 1TB SSD protora za podatke, sa baterijom koja bi uz rad oba ekrana trebala potrajati do 10 sati video reprodukcije.

Početna cijena bi se trebala kretati oko 2000 dolara, a na tržištu se očekuje sredinom godine.

U prošloj godini, Apple je javnosti predstavio svoj Emergency SOS servis, koji iPhone 14 korisnicima omogućava slanje hitnih poruka putem satelitske komunikacije. Ovaj put,  Qualcomm je predstavio vlastite satelitske mogućnosti slanja poruka, ali za Android telefone.

Pod imenom Snapdragon Satellite, ova funkcionalnost će omogućiti uređajima opremljenim X70 modemima ove komapnije, da se povežu sa satelitima kako bi slali poruke kad amobilni signal nije dostupan. Očekuje se da bi ova usluga mogla biti dostupna na telefonima početkom druge polovine ove godine, a ista je rezultat partnerstva Qualcomma sa dugogodišnjim proizvođačem satelitskih telefona Iridium. Tako će se Android telefoni opremljeni X70 modemom i Qualcomm čipsetom moći spojiti na Iridium satelitsku mrežu za slanje poruka izvan mobilnih mreža. Satelitske poruke ograničene su na 140 bajta ili oko 160 znakova, što ih čini sličnim SMS porukama, kao i bez mogućnosti slanja fotografija ili video zapisa.

U svakom slučaju, svi koji budu željeli ovakvo nešto, morati će voditi računa šta se od hardvera nalazi unutar telefona koji se nabavlja.

Kineska kompanija Nubia poznata je upravo po telefonima, a sada su najavili novi model koji zaista izgleda fascinantno.

RedMagic 8 Pro je telefon kojeg definitivno odlikuju specifikacije koje su u samom vrhu među telefonima ovog tipa. To prije svega uključuje Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesor, te 6.8-inčni AMOLED ekran sa podrškom za HDMI izlaz preko USB porta, kao i podrška za bežični prenos slike za transmisiju na nkei eksterni monitor. 12 ili 16 GB radne memorije trebalo bi biti dovoljno za sve potrebe igrača, uz ultra brzi UFS 4.0 flash memoriju za pohranu podataka. Uključeni su još podrška za WiFi 7 i Bluetooth 5.3, stereo zvučnici, 3 mikrofona, kao i sistem za hlađenje sa ventilatorom od 20 hiljada obrtaja u minuti. Baterija od 6.000 mAh podržava 165W brzo punjenje, dok će u ponudi biti i modeli sa providnom pozadinom i integirisanim RGB osvjetljenjem.

Nubia planira globalno lansiranje uređaja krajem januara 2023. godine, a početna cijena bi se trebala kretati oko 580 dolara.

Stranica 1 od 50