Info Redakcija

Info Redakcija

The Raspberry Pi Foundation uvijek je pokušavala pronaći načine kako da svoje minijaturne računare, učini boljim i “većim”. Ovaj put to su napravili tako što su svoj Raspberry Pi 4 model obogatili sa 8GB radne memorije.

U suštini koncept se nije mijenjao, pa se i dalje radi o istom minijaturnom single board računaru, s tim da sada ima više RAM-a. Tako se ovaj model pridružuje svojim prethodnicima koji se mogu pronaći u verzijama sa 2GB i 4GB RAM-a. Raspored elemenata na ploči se malo promijenio kako bi se osiguralo sve potrebno za ugradnju novog memorijskog paketa uz zadržavanje već poznatih karakteristika – obilje portova uz ARM procesor, Wi-Fi, Bluetooth i ostalo. Nova nadogradnja bi trebala omogućiti svima koji rade „sam svoj majstor“ projekte da pokreću mnogo zahtjevnije aplikacije, što ukljućuje i streaminge na velikim rezolucijama. Ovo je ujedno i najskuplji Raspberry Pi 4 sa cijenom od 75 dolara, dok poređenja radi model sa 2GB memorije košta 35 dolara. Više detalja može se pronaći na raspberrypi.org web stranici.

Sony je zvanično lansirao svoju kompaktnu kameru oznake ZV-1, dizajniranu specifično za snimanje videa, tačnije za sve popularniju formu videa – vlog.

Sony ZV-1 je baziran na njihovoj RX100 modelu, koji je poznat kao jedan od najboljih Premium kompaktnih kamera na tržištu. Sa njim dijeli gotovo sve interne i eksterne specifikacije, kao što su snimanje 4K videa, zatim Sony-ev poznati eye-autofocus, različiti kolorni profili za snimanje, kao i magneziumsko kućište i 28-70mm objektiv sa velikim otvorom blende od f/1.8 što će cijeniti svi vlogeri. Zahvaljujući njemu i novom posebnom „Background Defocus“ dugmetu moguće je automatski postaviti kameru da zamuti pozadinu iza onoga koji snima svoj vlog video. Tu je sada i nešto veći grip za lakše držanje, kao i unaprijeđeni mikrofon na samoj kameri, ali i neizostavni rotirajući 3-inčni ekran osjetljiv na dodir. No pored toga izbačene su i neke skuplje stavke u odnosu na RX100 VII modela, što je i bio cilj da se postigne značajno niža cijena koja iznosi 750 dolara. Sony ZV-1 u prodaju stiže sredinom juna mjeseca.

Iako su još u martu mjesecu na svom posebnom online događaju najavili svoj Nokia 8.3 5G telefon, čini se da bi telefon konačno mogao stići na tržišta.

Naime, HDM Global je objavio video za Nokia 8.3 5G, pa se pretpostavlja da će se ovaj telefon više srednje klase uskoro pojaviti u prodaji. Telefon će imati 6,8-inčni PureDisplay ekran sa FHD+ rezolucijom, a pokretati će ga Snapdragon 765G čipset uparen sa 8GB radne memorije i 128 GB memorije za pohranu podataka. Biće opremljen sistemom sa četiri kamere od kojih ona glavna ima senzor od 64 megapiksela, dok će senzor prednje kamere imati 24 megapiksela. Baterija kapaciteta 4.500 mAh će podržavati 18W brzo punjenje, a tu su još Bluetooth 5.0, dual-band Wi-Fi, kao i standardni 3,5 audio priključak, a sve će biti bazirano na Androidu verzije 10. Očekivana cijena ovog modela trebala bi se kretati oko 600 eura.

Prije godinu dana, AMD je na E3 sajmu predstavio svoju „FidelityFX“ inicijativu. Zamišljena kao kolekcija tehnologija koje na jednostavan način mogu biti implementirane u igre, FidelityFX je za cilj imao podizanje živopisnosti i kvaliteta kompjuterski generisane grafike u realnom vremenu. Ono što je specifičnost FidelityFX-a, jeste da su sve tehnologije koje pokriva tzv. „Open Source“ i umjesto isključivanja drugih hardverskih kompanija, oslanjaju se na to ko će bolje i efikasnije optimizirati svoj hardver i softver za što brže izvršavanje ovih algoritama u samim igrama.

Prva tehnologija, koju je AMD uvrstio u FidelityFX program jeste „Contrast Adaptive Sharpening“ ili kraće CAS. Zahvaljujući jednostavnoj implementaciji, ubrzo je veliki broj hit igara uvrstio ovu tehnologiju poboljšanja oštrine 3D prikaza, a ona je u većini igara u okviru podešavanja opisana kao „FidelityFX Sharpening“.

Sada AMD donosi čak četiri nove tehnologije u FidelityFX paket.

FidelityFX Downsampler omogućava programerima igara da generišu do 12 nivoa detaljnosti početne teksture rezolucije 4096x4096 u jednom prolazu. Druga inovativna tehnologija je namijenjena lakšem i raskošnijem implementiranju HDR-a u igre i zove se FidelityFX HDR Mapper. Treća tehnologija koja je proširila FidelityFX jeste FidelityFX Ambient Occlusion, dok je četvrta tehnologija namijenjena za rješavanje problema refleksija u igrama i zove se AMD FidelityFX ScreenSpace Reflections.

AMD je predstavljanje novih FidelityFX efekata upotpunio sa lansiranjem potpuno renoviranog GPUopen.com portala na kome se može naći obilje informacija u vezi AMD-ovog angažovanja na kreiranju novih grafičkih tehnologija, alata i efekata, kao i sveobuhvatne podrške programerima igara i grafičkih API-a. Pored svega toga, mogu se pronaći i potpuno novi demoi koje krajnji korisnici mogu pokrenuti na svom PC-u i poigrati se sa različitim podešavanjima inovativnih tehnologija i efekata kao što su FEMFX – OpenSource biblioteka za fizički realističnu simulaciju deformabilnih materijala na CPU-u, kao i čuveni TressFX efekat vjerne simulacije kose i krzna, koji je unaprijeđen implementacijom u okviru popularnog UE4 grafičkog engine-a.

srijeda, 20 Maj 2020 11:51

Facebook predstavio Facebook Shops

Facebook je objavio da u sklopu svoje platforme lansira novu funkciju koja će različitim poslovnim korisnicima omogućiti online prodaju putem Facebooka i Instagrama, a zove se Facebook Shops.

Novi Facebook Shops je zapravo funkcija dizajnirana tako da olakša kreiranje i postavljanje urad jedne prodavnice koja će raditi i putem Facebook i Instagram aplikacija, ali i putem Facebook web servisa.

Kreiranje Facebook prodavnice je besplatno i vrlo jednostavno. Kompanije mogu odabrati proizvode koje žele predstaviti iz svog kataloga, a zatim prilagoditi izgled cijele prodavnice sa naslovnicom i bojama kojima mogu naglasiti njihov brend. To znači da se svaki proizvođač bez obzira na njihovu veličinu ili budžet, može povezati svoje poslovanje putem Interneta i pronaći put do kupaca gdje god i kako god i mto odgovara. Više informacija o novoj usluzi se se može pronaći na Facebook Shops web stranici.

GIPHY servis je jedan od najvećih Internet izvora za razne vrste GIF-ova, od sada je u vlasništvu Facebook-a, objavila je ova kompanija.

Kao lider u vizuelnom izražavanju i kreiranju, GIPHY će se u sklopu Facebooka priključiti njihovom Instagram timu. GIPHY svakodnevnu komunikaciju čini zabavnijom, pa kompanija planira dodatno integrisati njihovu GIF biblioteku u Instagram i druge aplikacije. Iz kompanije navode da će servis nastaviti sa radom kao i do sada, a i druge aplikacije i usluge koje koriste GIPHY API i dalje će biti u mogućnosti koristiti ga, što svakako vrijedi i za upload i dijeljenje GIF-ova sa ovog servisa. Iako nije potvrđeno, nagađa se da je Facebook za ovu akviziciju izdvojio 400 miliona dolara.

Sony je najavio prvi na svijetu senzor za slike sa integrisanom umjetnom inteligencijom (AI). Novi IMX500 senzor uključuje i procesor za obradu slike i memoriju, što će mu omogućiti obavljanje zadataka pokrenutog snagom mašinskog učenja, bez potrebe za dodatnim hardverom. Prema Sonyu, rezultat će biti brže, jeftinije i mnogo sigurnije kamere.

Širenje Internet of Things stvari rezultiralo je time da su sve vrste uređaja spojene u oblak, što je uobičajen sistem gdje se informacije dobijene od takvih uređaja obrađuju putem AI-a u oblaku. No, to s druge strane predstavlja i problem poputa latencije podataka, sigurnosti korisnika, potrošnje energije, troškova komunikacije i slično.

IMX500 senzor se sastoji od piksel čipa i logičkog čipa, što je prvi senzor na svijetu koji je opremljen AI analizom slike i funkcionalnošću obrade podataka na logičkom čipu. Zbog toga je mnogo brži od mnogih drugih implementacija i AI kamera. Također iz kompanije napominju da je ovo tek prva generacija, te da će se tehnologija u budućnosti svakako poboljšati.

Sony očekuje da će prvi proizvodi koji koriste IMX500 senzor stići u prvom tromjesečju 2021. godine.

petak, 15 Maj 2020 10:19

GTA 5 dostupan besplatno za PC

Iako je možda star sedam godina, peti nastavak ultra popularnog Grand Theft Auto serijala je još uvijek itekako vrijedan igranja. Ovaj blockbuster naslov, Rockstar Games je ponudio besplatno za PC platformu, a pronaći ćete je u Epic Games prodavnici i biće dostupna do 21. maja. O kakvoj popularnosti se radi govori i činjenica da je nakon ove objave Epic Games online prodavnica nije uspjela izdržati potražnju, te je sinoć na nekoliko sati bila van funkcije. Ova prodavnica obično nudi dvije igre besplatno svakih 14 dana, ali nikad nisu objavilo ovako velik naslov poput GTA V. Radi se o Premium Edition besplatnom primjerku, a on uključuje GTA Online, kao i Criminal Enterprise Starter Pack za multiplayer.

Stranica 1 od 14