Goran Milić

Goran Milić

Rodio se kao vrlo mlad informatičar. Ključni trenutak u životu: sa osam godina je vidio fliper na Commodere 64 kompjuteru spojenom na 10 inčni crno bijeli TV. Da se rodio negdje drugo u Evropi sigurno bi bio igrač snookera. I to loš. Da se rodio negdje drugo u svijetu vjerovatno bi bio yoga guru i taoista. U slobodno (i svako drugo) vrijeme se bavi informatikom. Ponekad pročita neku SF knjigu.

 

 

četvrtak, 16 Februar 2017 15:11

HP ProOne 600 G2 AiO

Naravno, to je samo subjektivni osjećaj, pošto funkcionalne razlike ne postoje. All-in-one je samo obični kompjuter upakovan u kućište monitora. Međutim, ono što nije samo subjektivni osjećaj, je činjenica da ovakvih kompjutera ima sve više na tržištu. Jedan od dostupnih i u domaćim prodavnicama je HP ProOne 600 druge generacije ili G2.

Najizraženiji dizajnerski detalj ovog kompjutera je prilično visoka maksimalna vertikalna pozicija monitora na postolju. Pored visine, moguće je podešavati i nagib ekrana, dok se horizontalna rotacija obavlja okretanjem čitavog postolja.Kombinacija crne i aluminijum sive boje je prilično atraktivna, ali ih tastatura i miš ne prate. Pri tome, ovakvom kompjuteru mnogo bi više odgovarala bežična periferija.

Što se hardverske konfiguracije tiče, nema većih iznenađenja. Osnova je Intel Core i3 procesor visokog radnog takta od 3,7 gigaherca uz dvije jezgre i HT tehnologiju. Četiri gigabajta memorije su dovoljna za poslovnu upotrebu, a hard disk kapaciteta 500 gigabajta nije u SSD izdanju, ali mu se ploče vrte brzinom od 7.200 rotacija u minuti. Zanimljivo je i to što se zadnja strana kompjutera relativno lako skida, te se tako pristupa internim komponentama. Zbog toga hardverska nadogradnja nije problematična.

srijeda, 01 Februar 2017 07:00

Lenovo IdeaPad 700-17

IdeaPad laptopi iz Lenova obično su u sjeni mnogo poznatijih ThinkPad uređaja, što je sasvim razumljivo obzirom da se radi o prilično različitim kategorijama. Ali model 700-17 pokazuje da se među IdeaPad uređajima ima modela koji mogu zadovoljiti zahtjevne kupce.

IdeaPad 700-17 je veliki laptop, što jasno sugeriše njegova oznaka. Ipak, radi se o prilično tankom prenosniku, pogotovo kada se u obzir uzme snažan hardver upakovan u njegovo kućište.

Intelov i7 procesor ima četiri jezgre uz HT virtualizaciju, te relativno nisku frekvenciju od 2,6 gigaherca. Međutim, Turbo frekvencija ovog procesora je 3,5 gigaherca, pa sa performansama teško da će biti problema. Upakovan je i SSD disk kapaciteta 256 gigabajta, pa se radna memorija od 8 gigabajta čini kao nedovoljna u odnosnu na ostale komponente. Ipak, to bi bila malo preoštra ocjena.

Grafička kartica dolazi iz Nvidia pogona, i to iz njihovog srednjeg segmenta prethodne generacije. GeForce GTX 950M će tako biti dovoljna za dosta igranja, mada ne uvijek na nativnoj rezoluciji ekrana i ne uz maksimalne detalje.

Ekran dijagonale 17 inča ima FullHD rezoluciju, te antirefleksivni ili anti-glare premaz, pa mu dajemo jako dobre ocjene. Obzirom da se radi o IPS matrici sa LED osvjetljenjem, zaista je teško naći mane.

utorak, 31 Januar 2017 07:00

Logitech Z533 2.1 zvučnici

Logitech opremu je uvijek zadovoljstvo testirati, a to se nije promijenilo ni u slučaju 2.1 sistema zvučnika oznake Z533, koji smo upravo testirali.

Z533 zvučnici nalaze se u sredini cjenovnog ranga zvučnika koje proizvodi Logitech, ali je većina njihovih skupljih zvučnika iz kategorije 5.1. Kako su ovo 2.1 zvučnici, očekivali smo dobar zvuk, a i mišljenja smo da je ovaj broj zvučnika sasvim dovoljan za veliku većinu kućnih korisnika.

Što se tiče izgleda, radi se o tipičnim Logitech zvučnicima, što će reći da će se lako utopiti u različite interijere. Jedina dizajnerska ekstravagancija, ako je uopšte možemo tako nazvati, je postavljanje satelita i daljinskog kontrolera pod određenim uglom u odnosnu sa podlogu.

Subwoofer snage 30 Watti centralni je dio sistema, pošto se svi kablovi ulijevaju u njega. I to na njegovu zadnju stranu, gdje su bojama sasvim lijepo označeni. Postoje dva ulaza, jedan u obliku 3,5 milimetarskog porta, a drugi u vidu chinch konektora. Postoji i treći ulaz, ali je on izveden na daljinskom upravljaču koji sadrži i izlaz za slušalice, što je uvijek korisno. Daljinski upravljač ima oblik hokejaškog paka i njegovim okretanjem se zvučnici uključuju, te se podešava glasnoća. Ispod je i poluga kojom podešavamo jačinu basa, ali će ona obično ostati oko centralne markacije.

Kvalitet zvuka je odličan, i potrebno je direktno upoređivanje sa mnogo skupljim sistemom zvučnika da biste uočili manjkavosti. Bas je snažan, ali je važnije što ga možete precizno  podešavati po sopstvenom ukusu već spomenutom polugom na daljinskom kontroleru. Ako ne pretjerate, dobićete vrlo dobro izbalansiranu zvučnu sliku.

Cijena za domaće uslove je prilično visoka, ali za nju ćete dobiti odličan zvuk bez obzira da li gledate filmove, slušate muziku ili igrate igre. Ili sve od navedenog.

 

ponedjeljak, 30 Januar 2017 09:45

Canyon Wireless Gamepad CNS-GPW6

Obzirom na period godine, bacili smo se u potragu za povoljnim, a zabavnim hardverom. Pažnju nam je privukao Canyon Wireless gamepad sa svojom funkcijom 3-u-1. Da vidimo šta to zapravo znači.

3-u-1 funkcija se odnosi na podržane platforme. Pored podrazumijevanih PC kompjutera, ovaj Canyon bežični gamepad možete spojiti na PlayStation 2 i PlayStation 3. Bežični prijemnik je izveden u obliku konektora za PlayStation 2, pa je neizbježan i udar blage nostalgije ako ste posjedovali ovu legendarnu konzolu za igranje.

U slučaju PlayStationa 2 bežični prijemnik se uključuje na mjesto žičanih kontrolera, a u slučaju PC i PlayStation 3 platformi koristi se standardi USB konektor. Spomenimo i to da Canyon gamepad radi i sa Android telefonima koji imaju OTG podršku, pa se može koristiti i na toj platformi. Dakle, ne 3-u-1, već 4-u-1.

Obzirom na bežičnost, gamepad ima punjivu bateriju koja se ne može izvaditi iz uređaja, ali se puni standardnim miniUSB kablom. Stanje napunjenosti baterije se može očitati na četiri signalne diode koje se nalaze ispod kontrolnih gljiva.

Izgled i raspored kontrola je vrlo sličan PlayStation kontrolerima, pa sa navikavanjem nema problema. Što se tiče osjećaja prilikom igranja, preciznost nije na nivou redakcijskog favorita – Xbox kontrolera. Najviše nedostaju analogni triggeri, ali treba imati na umu da je ovaj gamepad višestruko jeftiniji od bežičnog Xbox kontrolera.

Ipak, kada cijenu uzmemo u obzir, teško da se može naći povoljniji, a svestraniji gamepad sasvim solidne kvalitete izrade.

 

petak, 27 Januar 2017 10:28

Stiže novi DiRT

Codemasters je upravo objavio da novi nastavak popularnog auto-moto serijala DiRT izlazi u junu ove godine. Najveća novost koju donosi nova relly igra su bagiji i kamioni.

Novi tipovi vozila u igri DiRT 4 su zanimljiva novost, ali tu je i proceduralo generisanje staza, što bi moglo značajno produžiti životni vijek igre. Igrač će izabrati lokaciju i glavne parametre, a igra će generisati jedinstvenu stazu. Naravno, u igri će biti prisutne i stvarne lokacije, odnosno prave staze iz relly prvenstva.

Izdavač kaže da su spojili najbolje osobine drugog i trećeg nastavka serijala, a uz saopštenje je izbačen i trailer koji ne otkriva mnogo osim prilično atraktivnih noćnih scena. Codemasters kaže da su posebno obratili pažnju na balans između simulacije i arkadnih elemenata, te da će DiRT 4 biti podjednako zanimljiv ljubiteljima i jedne i druge vrste relly igara.

petak, 27 Januar 2017 10:09

Clueless Gamer postaje samostalan

Vrlo duhoviti komičar Conan O'Brien koji je tokom svoje karijere uspješno vodio nekoliko takozvanih late-night show TV emisija, već neko vrijeme objavljuje recenzije video igara pod imenom Clueless Gamer. A upravo je najavljeno da Clueless Gamer ili "Igrač koji nema pojma" postaje samostalna TV emisija.

Naravno, Conan recenzijama igara pristupa na sasvim drugačiji način, što je i glavni razlog popularnosti ovih kratkih videa. Kako i sam naziv priloga kaže, a ni sam Conan ne krije, on zapravo nema pojma o igrama, pa ih čak i ne voli igrati. Baš zbog toga je njegov pristup recenzijama vrlo duhovit i zabavan. Posebno je duhovita njegova reakcija na zaplete u igrama.

Ono što je najvažnije je da se izdavačima igara ovaj pristup recenziranju njihovih proizvoda dopada, pa sami šalju Conanu igre na recenzije. Zbog toga je i odlučene da Clueless Gamer postane samostalan. Snimanje treba da počinje ovih dana, a do objave možete pogledati stara izdanja Clueless Gamera na YouTube servisu.

četvrtak, 26 Januar 2017 09:18

Donacija 500 robota osnovnim školama u BiH

Danas je teško zamisliti bilo kakav poslovni smjer koji ne zahtjeva osobu koja zna programirati. U dobu smo zlatne groznice potrebe za programerima. Programiranje je svuda oko nas. Zašto ne početi s edukacijom u najmlađoj dobi? Programiranje nije više samo za osobe koje su završile informatičke fakultete - danas osnovnoškolci mogu naučiti programirati.

Obrazovanje ima jako važnu ulogu u svakom društvu. Ono nije ništa drugo nego odraz društvenog sistema jedne države. Kako da od Bosne i Hercegovine stvorimo jaku, uglednu i u svijetu poznatu državu? Odgovor leži u jačanju obrazovnog sistema i unapređenju nastave informatike kroz osnovnoškolsko obrazovanje.

Udruga Hello World (SPARK school), kao jedna od najstarijih članica SPARK grupacije, aktivno želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja. Vođeni tom idejom odlučili su pokrenuti projekt SPARKreators, u sklopu kojeg će donirati preko 500 mBot robota osnovnim školama i udrugama koje u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru želi se motivirati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organizovanim takmičenjima u sklopu SPARKreators Lige.

SPARKreators ligu provodit će SPARK school u saradnji s IRIM-om (Hrvatska) i EXIT centrom (BiH). Ligom se žele ukloniti problemi poput nemogućnosti učenika da nauče programiranje, dodati robotiku i automatiku u stalne kurikulume u školama i osigurati sve što je potrebno da učenici počnu kodirati interaktivne igre, zanimljive aplikacije i dinamične animacije.

Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih - IRIM - osnovanog od strane Nenada i Rujane Bakić, postoje sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta. Također, sva potrebna oprema postoji zahvaljujući privatnoj donaciji osnivača SPARKa. Procjenjuje se da će u projekt biti uključeno najmanje 100 škola, te da će ovaj projekat doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja.

Prijave na SPARKreators ligu otvorene su preko aplikacijske forme, a pravilnik i detalje o ligi možete pročitati na web stranici SPARKa. Prijave se zatvaraju 08. februara u 16:00 sati.

 

Internet korisnici izgleda da ipak polako shvataju važnost online privatnosti, te sve više koriste servise koji ovu osobinu stavljaju u prvi plan. Tako je web pretraživač DuckDuckGo objavio da je obavio više od 10 milijardi pretraga od svog osnivanja 2013. godine.

Samo prošle godine je DuckDuckGo obavio preko 4 milijarde pretraga, a 10. januara ove godine je oborio i dnevni rekord sa više od 14 miliona pretraga u 24 sata.

Pored privatnosti, DuckDuckGo je poznat i po tome što dio svojih prihoda poklanja organizacijama koje se bore za privatnost, pa su u 2016. godini donirali 225.000 američkih dolara.

 

utorak, 24 Januar 2017 10:03

Google testira Android Instant Apps

Google je upravo počeo testiranje nove funkcije Android operativnog sistema pod imenom Instant Apps, koja bi trebala omogućiti korištenje mobilnih aplikacija bez instalacije.

Iako su mobilne aplikacije danas najpopularniji oblik softvera, korisnici ne vole proces njihove instalacije. Posebno kada otvore neki link koji ih odvede u prodavnicu softvera, pa su zatrpani gomilom pitanja oko instalacije. A ovaj proces obično i dugo traje.

Android Instant Apps bi trebao omogućiti praktično instantno pokretanje aplikacije, bez procesa instalacije. Ovo je moguće download-om samo onih dijelova aplikacije koju su apsolutno neophodni za njen rad.

Ova mogućnost je najavljena prošle godine na Google konferenciji, a sada je pokrenut i testni proces u kojem developeri mogu testirati aplikacije BuzzFeed, Wish, Periscope i Viki bez instalacije.

ponedjeljak, 23 Januar 2017 10:39

Video o čovjeku koji je napravio Comic Sans font

Mnogo je razloga zbog kojeg dizajneri mrze font Comic Snas, koji dolazi sa svakom instalacijom Windowsa. Međutim, taj font i dalje koriste mnogi korisnici, a njegovoj popularnosti će sigurno doprinijeti i nedavno objavljeni prilog na CNN-ovoj mreži Great Big Story.

Video prilog dug nešto manje od četiri minute govori o njegovom tvorcu, dizajneru Vincentu Connareu, koji je u ranim devedestim godinama prošlog vijeka kreirao Microsofotov Bob interfejs, o kojem dizajneri imaju slično mišljenje kao i o Comic Sans fontu. Sam video je šaren i duhovit na pomalo čudan način, pa bi popularnost ovog fonta mogla samo još više porasti.

Stranica 1 od 77